Podsticaji za građane Nove Crnje

Broj stanovnika u opštini Nova Crnja se vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.

Broj stanovnika u opštini Nova Crnja se vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.

Kako se ističe u tom dokumentu, sve ovo ukazuje na činjenicu da mlado i radno sposobno stanovništvo odlazi u veća mesta radi zaposlenja. U opštini Nova Crnja ostaje starije stanovništvo, koje neminovno za sobom povlači i veći broj obolelih.

Podsticaj za mlade

„Broj umrlih u novocrnjanskoj opštini se povećava, s obzirom na to da u njoj živi sve više staračkog stanovništva. Što se tiče prirodnog priraštaja, on je izuzetno nizak. Prema statističkim podacima iz 2020. godine, iznosi 68“, piše u ovom dokumentu.

Da bi se povećao prirodni priraštaj, dodaje se u Planu javnog zdravlja, neophodno je mlade podsticati da ostanu na selu.

„Potrebno je i obezbediti što veći broj preventivnih pregleda u svim grana medicine. Time bi se blagovremeno otkrile bolesti i na vreme lečile. Preventivnim pregledima i edukacijom stanovništa smanjiće se broj obolelih, pa samim tim i povećati stopa prirodnog priraštaja“, stoji u dokumentu.

Opšti zaključak, što se tiče zdravstva na teritoriji opštine Nova Crnja, jeste da u ovom planskom periodu posebnu pažnju treba posvetiti pronalaženju lekara. Mladi lekari se, naime, veoma retko opredeljuju za život i rad u seoskim sredinama.

Podsticaj za roditelje

Kako bi roditeljima i mlađem stanovništvu izašli u susret, odlukom Opštinskog veća dodeljeno je 40 auto-sedišta za mališane koji su rođeni posle 31. decembra 2020. godine. Uslov je da je prebivalište bar jednog roditelja na području opštine Nova Crnja. Roditelji su mogli konkurisati samo za jedno auto-sedište, osim roditelja blizanaca, koji su mogli konkurisati i za dva. Roditelji kojima su odobrena sredstva na prethodnom javnom pozivu nisu mogli učestvovati na novom.

Takođe je odlučeno da se ove godine dodeli 21 dečje sedište za bicikle za mališane uzrasta od jedne do pet godina, čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji opštine Nova Crnja.

Podsticaj za bicikliste

Iz opštinskog budžeta, za nabavku bicikala izdvojeno je 200 hiljada dinara, tako da će 20 građana doći do svog dvotočkaša. I opština Nova Crnja opredelila se da građanima sa svoje teritorije subvencioniše nabavku bicikala, kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Za ovu namenu, u buždetu je opredeljeno 200.000 dinara a subvencionisaće se kupovina bicikla vrednosti do 10 hiljada dinara.
Na završenom javnom pozivu odabarane su prodavnice u kojima je moguće kupiti bicikl sredstvima opštine, od kojih su dve iz Kikinde, jedna iz Zrenjanina i jedna iz Srpske Crnje.
Poziv građanima da konkurišu za nabavku bicikla otvoren je do 2. decembar.

Izvor: https://www.novacrnja.rs/sr-latn/
Foto: Pixabay

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: