Počelo prijavljivanje penzionera za besplatnu rehabilitaciju u banjama

Besplatan boravak u banji za penzionere sa malim primanjima.

Korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija čija primanja ne prelaze 26.324,00 dinara moći će da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u banjsko-klimatskim lečilištima. Po oglasu koji je raspisao PIO fond, zahtevi za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju mogu da se predaju u periodu od 6. – 21. maja ove godine.

Direktor PIO fonda filijale Kraljevo, Dušica Pajović, navela je da je jedan od uslova za besplatnu rehabilitaciju da korisnik ne sme da ima penziju veću od 26.324 dinara, što je iznos prosečne penzije u Srbiji.

“Pravo na desetodnevni besplatni odmor i rehabilitaciju imaju penzioneri čija primanja nisu veća od 26.324 dinara, a koji nisu koristili pravo na besplatan odmor u banju o trošku Fonda u poslednjih pet godina, i nemaju nemaju neka druga lična primanja”, navodi Pajovićeva.

Ona je istakla i da će na rangiranje uticati visina penzije, dužina radnog staža i dužina korišćenja penzije. Takođe, korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijaće dodatnih deset bodova, dok će korisnici porodične penzije, koji su to pravo stekli kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad, dobijati dodatnih pet bodova.
Prilikom prijave za rehabilitaciju u jednoj od 24. banje potrebno je priložiti poslednji penzijski ček ili Penzionersku karticu, dokaz o visini penzije ostvarene u inostranstvu, raspoloživu medicinsku dokumentaciju i izjavu o odabiru banje.

Da bi se ostvarilo pravo na korišćenje banje, članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov.

Izvor: RTS

Photo: Pixabay, Hans

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: