Pčelarski turizam u opštini Žabalj

Pčelarski turizam privlači brojne turiste iz zemlje i inostranstva da posete opštinu Žabalj i uživaju u jedinstvenom iskustvu i svim lepotama koje pruža

Pčelarski turizam privlači brojne turiste iz zemlje i inostranstva da posete opštinu Žabalj i uživaju u jedinstvenom iskustvu i svim lepotama koje pruža… Da pčela nema, svet ne bi opstao, to je dobro poznato, a uloga pčelara je da budu čuvari prirode.

S obzirom na to da na teritoriji Žabalj ima više od 2500 košnica, početkom godine osnovano je udruženje pčelara „Bačka pčela“, sa sedištem u Čurugu, gde i ima najviše košnica. Udruženje nije postojalo više od 15 godina, a danas broji više od 70 članova.

Udruženje ima podršku lokalne samouprave, predsednika opštine i Turističke organizacije opštine Žabalj, koji zajedno doprinose promociji pčelarstva i pčelinjih proizvoda, zahvaljujući projektu „Put meda i sira“, koji je jedinstven u Srbiji, a koji realizuje opštinska Turistička organizacija.

Osim toga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prepoznao je pčelarstvo kao važnu granu poljoprivrede, te zbog toga i izdvajaju značajna sredstva iz budžeta.
Pčelarstvo u opštini Žabalj je ipak veoma značajna grana ne samo poljoprivrede, već i turizma.

Šta je api-turizam?

Api-turizam podrazumeva koncept putovanja koji se kombinuje sa upoznavanjem pčela i pčelarstva. Ovaj vid turizma ima za cilj da posetiocima na najbolji mogući način približi sve lepote pčelarstva.

Stručnjaci tvrde da boravak u blizini pčelinjaka je lekovito i to zbog isparenja meda, propolisa, polena i perge, stoga ne čude istraživanja koja su pokazala da pčelari duže žive u odnosu na svoje vršnjake koji se bave drugim poslovima. Možda je i to jedan od razloga zašto ljudi žele da budu u blizini pčela.

Projekat „Put meda i sira“

Ovaj zanimljiv i jedinstven projekat u našoj zemlji urađen je po ugledu na slične projekte u nekim evropskim zemljama. Ruta koja se odvija u samom Žablju, kao i okolnim selima Čurugu, Đurđevu i Gospođincima „Put sira i meda“ namenjena je svima koji tragaju za novim i starim ukusima, kao i onima koji vole da otkrivaju nova mesta, prirodne lepote, običaje i kulturu i neke specifičnosti.

Opština Žabalj je bogata biljnim vrstama korisnim za pčele (livadske i ratarske kulture, kao i voće), a zbog posebnog klimatsko-geografskog položaja, na kojem se nalaze čak dva parka prirode: Jegrička i Stara Tisa učinile su ovu oblast bogatim medonosnim biljkama pogodnim za pčelinju pašu i proizvodnju pored uobičajenih vrsta (livadski, bagremov, lipov…), kao i proizvodnju jedinstvenog brenda – čuruškog ritskog meda.

„Na putu meda i sira“ mogu se kupiti proizvodi od lokalnih proizvođača i pogledati kako oni nastaju, ali se može mnogo toga naučiti o pčelama i uživati u prirodi, družiti se sa domaćim životinjama.
Mnogi pčelari iz opštine otvorili su vrata svog doma turistima, te se za obilazak možete dogovoriti ili preko Turističke organizacije Žabalj ili direktno sa pčelarima.

Pčelarstvo Vladisavljević iz Gospođinaca ima tradiciju pravljenja meda i proizvoda od meda dužu od 50 godina. Imaju 200 košnica i turistima mogu da ponude: mini pčelarsku akademiju (u trajanju 30 minuta), korišćenje api komore, degustaciju 3-5 različitih vrsta meda (med od uljane repice, bagremov, lipov, livadski, kristalni med sa polenom), prodaju meda i medenih proizvoda, vožnju kočijama, jahanje poni konja (za uzrast do 12 godina), prodaju povrća u sezoni. Imaju kapacitet do 50 gostiju.

Pčelarstvo Radanov iz Đurđeva u svom posedu ima 60 košnica, a nudi lepe prezentacije za grupe do 50 ljudi, posetioci mogu da dožive iskustvo kako je to biti pčelar (sat-dva provode i rade sa pčelarom i dobijaju zaštitnu opremu), degustacija 3-5 različitih vrsta meda (lipov, bagremov, livadski, med od uljane repice i mešavine sa lekovitim travama), medovače, tamburaška muzika i prodaja meda i medenih proizvoda.

Pčelarstvo Ivkov je mala zelena oaza u srcu Čuruga, a ono što se kod njih izdvaja kao brend je čuruški ritski med, kao i bagremov, lipov i livadski. Takođe u ponudi je i edukativni program-život pčela, degustacija dve-tri vrste meda, prodaja meda i medenih proizvoda i voćnih likera sa medom. Kapacitet je do 50 gostiju.

Pčelarstvo Stojadinović, sa kapacitetom od 100 košnica, stacioniran je u ritu uz reku Tisu, te je takođe poznat po čuruškom ritskom medu. Posetu pčelarstvu upotpunjuje doživljaj seoskog dvorišta sa domaćim životinjama, te se pre kupovine može zaista istinski uživati u degustaciji.

Spomenućemo još neka pčelarstva koji prodaju med i proizvode od meda u svojim domaćinstvima i na pojedinim turističkim manifestacijama: pčelarstvo Damjanović (poseduje 150 košnica i u ponudi ima bagremov, lipov i livadski med), pčelarstvo Gvozdenac (poseduje 90 košnica i proizvode bagremov, mešani livadski i suncokretov med), pčelarstvo Bogdanov (sa 70 košnica i pravim vojvođanskim doživljajem sa brojnim domaćim životinjama na imanju), pčelarstvo Ćirin (sa 40 košnica u posedu; imaju bagremov, suncokretov, livadski i med od uljane repice), pčelarstvo Kostić (40 košnica u posedu, proizvode med od uljane repice, bagremov, livadski, llipov i suncokretov med), pčelarstvo Stojanović (tridesetak košnica ima i pretežno imaju bagremov i livadski med), pčelarstvo Pinjić (25 košnica, proizvodi livadski i bagremov med).

Pčelarski turizam privukao je mnoge turiste iz zemlje i regiona da posete opštinu Žabalj i uživaju u jedinstvenom iskustvu i svim lepotama koje pruža, a na nadležnima je da se još više poboljšaju uslovi i povećaju smeštajni kapaciteti kako bi bili prepoznati kao glavna api-destinacija na turističkoj mapi Srbije i prihvatili sve posetioce.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: