Palić – biser severne Bačke

Palić je naselje sa oko 7.500 hiljada stanovnika, nekih 8 km istočno od Subotice. Okružen mnoštvom zelenila i krase ga zanimljive građevine koje su izgrađene u stilu secesije, a za to su bili zaduženi Marsel Kamor i Deže Jakob. Prvi podaci o naselju potiču iz 1780. godine, dok su značajne građevine građene krajem XIX i početkom XX veka). Takođe, nesvakidašnji mir i tišina čine Palić idealnim mestom za odmor i opuštanje.

Palić je naselje sa oko 7.500 hiljada stanovnika, nekih 8 km istočno od Subotice. Okružen mnoštvom zelenila i krase ga zanimljive građevine koje su izgrađene u stilu secesije, a za to su bili zaduženi Marsel Kamor i Deže Jakob. Prvi podaci o naselju potiču iz 1780. godine, dok su značajne građevine građene krajem XIX i početkom XX veka). Takođe, nesvakidašnji mir i tišina čine Palić idealnim mestom za odmor i opuštanje.

Palićko jezero

Mesto je najprepoznatljivije po najvećem prirodnom jezeru u Srbiji, Palićkom jezeru. Dužina kompleksa je 17 km, a samo jezero 5,5 km, dok je dubina vode oko 2 m. Karakteristično je po zelenoj boji koja nastaje zbog algi koje ga nastanjuju. Nažalost nije pogodno ni za kupanje, ni za rekreaciju ali je svakako značajno obići ga zbog znamenitih objekata koji su deo njegove bogate istorijske priče.

Vodotoranj – predstavlja glavni simbol Palića. Tadašnji arhitekti novih turističkih objekata zamislili su da se u banju Palić ulazi kroz svečani ulaz, majstorski izrezbarenu kapiju, tačnije kroz Palićki Vodotoranj.

Velika terasa – Centralni objekat nekadašnje banje, kako po svojoj lokaciji, tako i po dimenzijama, arhitekturi i funkciji, predstavlja zonu glavnog šetališta, a danas je najveći kongresni centar ovog područja.

Ženski štrand -Objekat je izgrađen 1912. godine kao drveni objekat na vodi koji je nekada skrivao kupačice od pogleda znatiželjnika.
Muzički paviljon – nalazi se na prostoru između Velike terase i obale jezera Palić, uz centralnu aleju koja vodi od Vodotornja ka Velikoj terasi i samoj obali. Objekat specijalne namene je mesto malih promenadnih koncerata.

Spomen česma – izgrađena 1912. godine u čast završetka objekata na Paliću i Gradske kuće.

Plave vaze – predstavljaju lik vodenih božanstava. Napravljene od keramike Žolnaj iz Pečuja u znak zahvalnosti za obilno korišćenje njegove keramike u izgradnji grada.
Bagojvar i Vila Lujza – podignute su 1891. godine u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača čuvene Palićke olimpijade. Vile su izgrađene u tada popularnom švajcarskom stilu, sa elementima moderne arhitekture.

Letnja pozornica

Letnja pozornica takođe se nalazi na jezeru i nastala je po projektima Baltazara Dulića, koji je pronašao najakustičniju lokaciju u srcu Velikog parka za bajkovitu pozornicu sa stogodišnjim borovima iza, kao kulisom, koja je napravljena za klasične predstave i operu.
Gledalište sa 1000 sedišta je tako ušuškano i toliko prijatno da se u njemu može uživati i kad nema nikakve predstave, s obzirom na to da je izgrađena od prirodnog kamena sa Fruške Gore i zaista gledaocima izgleda bajkovito. Najpoznatija manifestacija koja se održava ovde je Festival evrposkog filma, kao i brojni koncerti.

Zološki vrt

Prostire se na oko 10 ha i drugi je po veličini u Srbiji. Otvoren je 365 dana u godini, a posetioci mogu da vide preko 65 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisare, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula.

Osim brojnig životinja koje možete videti, zološki vrt je prava botanička bašta, jer u njemu raste oko 270 biljnih vrsta, od kojih su mnoge autohtone, a prisutni su i netipični lišćari i četinari i više desetina hiljda sadnica sezonskih cvetnica sopstvene proizvodnje.

ZOO vrt funkcioniše i kao pedagoška ustanova u koju đaci organizovano dolaze u posetu. Tom prilikom za osnovce se organizuju edukativne radionice i stručna predavanja, dok srednjoškolci i studenti dolaze na stručnu praksu i volontiranje.

Vinarije i salaši

Salaši na severu Bačke su prepoznatljivi, te su čak i opevani u pesmi. Danas su mesto koje je idealno za kratak odmor od užurbanog gradskog života i predah uz brojne aktivnosti (ergele, sportski tereni, bazeni, ribnjaci) i ukusna vojvođanska jela.

Za sve salaše je karakteristično gostoprimstvo i domaćinska atmosfera: Majkin, Cvetni, Rokin, Martin, salaš Jelen, Đorđević i Čardak Šumski očaraće vas svojim duhom i atmosferom, specifičnim stilovima gradnje i ugostiti vas u prijatnom ambijentu.

Specifičan teren, pretežno peščani, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze vekovima daju vina harmoničnog ukusa intenzivnog mirisa i mekanih tanina.
Na Paliću postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje. Poznate vinarije na Paliću i okolini su Vinarija Zvonko Bogdan, Vinarija DiBonis, Vinski Dvor, Vinski salaš Čuvardić, Vinarije Mauer, Hompot, Tonković, Petra.

Sportske aktivnosti

Palićkim jezerom je svakako lepo prošetati, ali možete ga doživeti iz još nekoliko perspektiva, a na vama je samo da odlučite šta vam je najinteresantnije. Vožnja biciklom ili rikši u kojoj može da uživa cela porodica i zajedno razgleda okolinu.

Ako pak želite da obalu jezera posmatrate iz drugog ugla možete da uživate ploveći katamaranom, možete iznajmiti brodiće i tri vrste pedalina. Ukoliko želite nezaboravno iskustvo probajte jedrenje jahtom tokom čitave godine. Poslednjih godina na Paliću postaje sve popularnije jedrenje na ledu, tako da se atraktivnost Palića jača i za zimsku sezonu.

Osim samog jezera u okolini Palića nalazi se nekoliko objekata koji pružaju mogućnost rekreativnog jahanja kao i školu jahanja. Takođe, moguće je organizovati i vožnju fijakerom.
A zanimljivo je i posmatranje ptica u svom prirodnom staništu – aktivnost za koju je neophodan mir i tišina, po čemu je Palić svakako karakterističan.

Foto: palic.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: