Održan peti i poslednji letnji kamp u okviru projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji”

Projekat "Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji" realizovao je peti, i ujedno poslednji kamp pod nazivom Young Čejndžeri, u Sremskim Karlovcima. Cilj ovih kampova je da osnaži i motiviše mlade da se aktivno uključe u oblikovanje života u svojim zajednicama, uz slogan "Na mladima selo ostaje“.

Projekat “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” realizovao je peti, i ujedno poslednji kamp pod nazivom Young Čejndžeri, u Sremskim Karlovcima. Cilj ovih kampova je da osnaži i motiviše mlade da se aktivno uključe u oblikovanje života u svojim zajednicama, uz slogan “Na mladima selo ostaje“.

Prethodna četiri kampa organizovana su u Knjaževcu (Zaječarski i Borski, Pčinjski i Jablanički okrug), na Divčibarama (Kolubarski okrug) i na Srebrnom jezeru (Braničevski i Podunavski okrug). Svi navedeni događaji predstavljaju deo pomenutog projekta koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Peti kamp u Sremskim Karlovcima okupio je mlade ljude iz Zapadnobačkog okruga (Sombor, Sonta, Apatin, Odžaci, Srpski Miletić, Bač, Riđica, Bogojevo i Čonoplja).

Projekat „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji’’ ima za cilj da unapredi ekonomske, socijalne i kulturne mogućnosti mladih iz ruralnih sredina, a za najinovativnije ideje mladih predviđena su i finansijska sredstva koja će im pomoći da ih sprovedu u praksi. Uz mentorstvo adekvatnih predavača na kampovima, zajedno učimo o značenju aktivizma mladih, omladinskom radu i fokusiramo se na usvajanje znanja i veština koji mogu da doprinesu njihovom profesionalnom razvoju u ranoj karijeri, kao i na različitim životnim poljima. Poseban akcenat je na razvoju i generisanju konkretnih projektnih ideja koje mogu biti primenjive u procesu unapređenja njihove lokalne zajednice – izjavila je Jelena Milovanović, menadžer na projektu.

Timovi mladih iz Zapadnobačkog okruga su tokom kampa razvijali zanimljive ideje u oblasti sporta, obrazovanja i kulture u cilju poboljšanja kvaliteta života u svojim zajednicama.
Kako i sam naziv kampova, Young Čejndžeri sugeriše, svi mladi učesnici ovog programa predstavljaju buduće lidere i pokretače promena.

Učesnica kampa, Jelena Pejović, kaže da se na isti prijavila zbog raznovrsnih tema i radionica previđenih u okviru programa, a koje je prepoznala kao važne za svoj lični razvoj.

– Ovaj kamp je ispunio sva moja očekivanja zato što sam imala priliku da se bliže upoznam sa temama koje su me oduvek interesovale. Najviše su mi se dopale edukativne radionice na kojima smo osmišljavali kreativna rešenja za poboljšanje položaja mladih u našim zajednicama. Stekla sam i komunikacione veštine koje do sada nisam imala, a to je dosta pozitivno uticalo i na moje samopouzdanje. Dopala mi se i sama organizacija kampa, jer smo imali prostora i za druženje, i za upoznavanje grada.

Igor Mišković, učesnik kampa, istakao je da je zahvaljujući organizaciji ovog koncepta, dobio mogućnost da dodatno razvije svoje ambicije i stekne samopouzdanje za realizovanje budućih ideja.

Drago mi je što sam dobio priliku da saznam mnogo novih stvari od sjajnih predavača i razvijem razne veštine koje će mi koristiti u daljem radu. Naučili smo kako da se odnosimo prema mladima, kako da ih ujedinimo i aktiviramo. Nakon završetka ovog letnjeg kampa, zajedno sa kolegama, planiram da okupim mlade aktiviste iz svog mesta, i prenesem im sve ono što smo usvojili kroz različite zadatke i aktivnosti. Cilj nam je da ih motivišemo da se i oni prijave na ovakav tip kampa, kako bismo zajedničkim snagama mogli nešto da promenimo u našoj sredini.

Na svim organizovanim kampovima učestvovalo je više od 130 mladih iz navedenih delova Srbije, a isti predstavljaju samo jedan deo aktivnosti koje su planirane u okviru projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji’’.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: