OD 21. DO 25. OKTOBRA NEDELJA DUALNOG OBRAZOVANJA

Konferencijom Nemačko-srpske privredne komore pod nazivom "Dualno obrazovanje - Iskustva nemačkih kompanija u Srbiji" započela je nedelja dualnog obrazovanja, koja se organizuje od 21. do 25. oktobra 2019. godine pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije.

Konferencijom Nemačko-srpske privredne komore pod nazivom “Dualno obrazovanje – Iskustva nemačkih kompanija u Srbiji” započela je nedelja dualnog obrazovanja, koja se organizuje od 21. do 25. oktobra 2019. godine pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije.

U Srbiji je 5.100 učenika uključeno u dualni sistem obrazovanja i veoma je važno iskoristiti sve šanse koje taj sistem pruža, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije na konferenciji “Dualno obrazovanje – Iskustva nemačkih kompanija u Srbiji”.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore, koja je organizovala konferenciju pod pokroviteljstvom PKS, Martin Knap rekao je da su u Nemačkoj od početka verovali da je dualno obrazovanje jedan od  važnih elemenata razvoja nemačke privrede. On je dodao da je stopa nezaposlenosti mladih u Nemačkoj izuzetno niska iako je ekonomska kriza pogodila i nemačku privredu.

Dualni sistem ne može da funkcioniše bez firmi, rekao je Knap i zahvalio stručnim školama u Srbiji, (više od 70 njih) koje  učestvuju u tom sistemu. Veoma je važno iskoristiti šanse koje taj sistem pruža i razumeti da je ovakvo stručno obrazovanje bitno za kompanije koje odlučuju da investiraju, poručio je Knap. Kako je kazao, veoma je važno ubediti preduzeća da učestvuju u tom sistemu jer je on pogodan, kako za male, tako i velike firme. “Veoma je važno znati da naše članice žele da obrazuju radnu snagu za srpsko tržište rada i srpsku industriju, a ne za nemačko tržište “, poručio je Knap.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić istakla je da je veoma važno da mladi kada završe formalno obrazovanje budu zapošljivi da su na pravom putu ako se opredele za sistem dualnog obrazovanja. Ona je navela da je u sistemu dualnog obrazovanja Srbije 5.100 mladih i da će privreda zahvaljujući ovom modelu postati održiva i inovativna.

Kako je kazala, pored kompanija koje već učestvuju u ovom projektu, još jedna aviokompanija će uskoro potpisati ugovor sa Sektorom za dualno obrazovanje i takođe učestvovati u ovom projektu.

Mirjana Kovačević, direktorka Centra za dualno obrazovanje PKS  rekla je da GIZ od 2013. godine radi na projektu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, dodajući da je umreženost partnera veoma  važna, jer bez adekvatno pripremljenih škola i učešća privrednika nema dualnog obrazovanja. Predstavnici kompanija Simens, Bos, Kontitek Fluid Srbija  i Drekslmajer  predstavili su svoja iskustva o ovoj oblasti, kao i učenici koji su deo programa.

Predstavnici kompanije Simens naveli su da je trenutno na praksi 22 učenika i to za profile zavarivača,industrijskih mehaničara i električara. Ta kompanija je 2014. inicirala da se u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” uvede dualni sistem obrazovanja, kao deo pilot projekta.

Izvor: Privredna komora Srbije

Prijava na newsletter

Pročitajte još: