Objavljen spisak 67 gradova i opština koji daju subvencije za zamenu stolarije

NULL

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je spisak opština kojima se odobrava finansiranje programa energetske sanacije, odnosno, zamene stolarije. Uslove je, kako se navodi na sajtu ministarstva, od prijavljenih 80, ispunilo 67 opština.

Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo energetike subvencionisaće sa oko 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata. Opštine i gradovi izdvojiće 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara. Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave.

Kad su u pitanju radovi koji će se finansirati to su zamena spoljnih prozora i vrata i postavljanje termičke izolacije. Građani će moći da se prijavljuju i za subvencije za zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, a prihvatiće se isključivo ugradnja onog koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta. Moguća je i zamena dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će sutra u Kraljevu biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama za realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, a potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima.

Na rang listi prijava opština i gradova na javni poziv kojima se dodeljuju sredstva su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: