Novosadske izložbe u toku avgusta

U okviru programskih lukova Dunavsko more, Tvrđava mira i programskog luka Seobe, izdvojili smo par izložbi koje ćete moći da posetite u toku ovog meseca na različitim lokacijama u gradu.

U okviru programskih lukova Dunavsko more, Tvrđava mira i programskog luka Seobe, izdvojili smo par izložbi koje ćete moći da posetite u toku ovog meseca na različitim lokacijama u gradu.

Izložba „Zamišljene granice” okuplja umetnike i umetnice, aktiviste i aktivistkinje, kao i građane kako bi se zajedno osvrnuli na temu samog programskog luka Tvrđava mira. Podeljena u tri celine, izložba pokušava da se osvrne na fenomen društva u kojem danas živimo i koje je ograničeno pojmovima evrocentričnosti, migracije, energetske krize, nasleđa kolonijalizma… kao i ideja za budućnost kojima je moguće prevazići ove koncepte. Izložbu ćete do 28. avgusta moći da posetite na Subinom platou u Limanskom Parku.

U okviru istog programskog luka u realizaciji Galerije Matice Srpske i Nacionalnog umetničkog muzeja u Temišvaru, izložba „Paralele” biće otvorena u toku ovog meseca sve do 4. septembra. Teritorija Banata je u osamnaestom i devetnaestom veku bila jedinstveni prostor u kojem su delovali brojni umetnici školovani širom tadašnje Evrope. Iako su pripadali različitim evropskim školama, delovali su lokalno u Temišvaru i ostalim banatskim gradovima. Ideja ove izložbe je da se zajedničkim izlaganjem dela ovih umetnika, umesto imena muzeja u kojima se čuvaju, ukaže na povezanost gradova i država upravo kroz umetničko stvaralaštvo.

Izložba će biti predstavljena u Galeriji Matice Srpske, a onda se 2023. godine seli u Temišvar koji će tada nositi titulu Evropske prestonice kulture.

Više o informacijama o ulaznicama pogledajte na sajtu https://www.galerijamaticesrpske.rs/informacije/#ulaznice.

Galerija Matice Srpske će u saradnji sa Muzejem Jugoslavije realizovati izložbu „Partizanka i fragonar. Kolekcija Jovanke Broz” koja će biti dostupna za posetioce do 28. avgusta u Galeriji Matice Srpske.
Po prvi put, javnosti će biti predstavljena umetnička dela iz vile Jovanke Broz u kojoj je provela poslednje 33 godine. Izložena dela govore ne samo o ukusu Jovanke Broz, već i o jednom periodu istorije Jugoslavije, ideologije, kulture i društva.

Stručno vođenje izložbe organizovano je svakog vikenda u dva termina – 13 i 17 časova. Izložbu prati srpsko – engleski katalog sa tekstovima više kustoškinje muzeja Jugoslavije Ane Panić i kustosa Galerije Matice Srpske Nikole Ivanovića.

U Galeriji likovne umetnosti od 8. do 21. avgusta biće održana izložba „Umetnost na toku” u okviru programskog luka Dunavsko more. Ova izložba predstavlja spoj umetnika Dunavskog regiona sa ciljem predstavljanja različitih umetničkih pozicija iz podunavskih zemalja, ali i ciljem da se probudi radoznalost prema umetničkim kvartovima u Podunavlju.

U okviru programskog luka Seobe, prvog februara ove godine u Zbirci strane umetnosti otvorena je izložba „Akcenti – Novi Sad”, koja je za posetioce dostupna i u predstojećem periodu. Tokom protekla tri veka, Novi Sad postao je mesto za život onima koji su sa sobom poneli svoj kulturni identitet ali i prihvatili način života u novom okruženju, što je dovelo do stvaranja multikulturalnog identiteta grada. Sa željom da se posetiocima pruži što bolji uvid u duh ovog grada, naizgled tradicionalnog ali i modernog sa njegovim raznolikim stanovništvom simbolično su izabrane dvadeset i dve celine koje čine koncept ove postavke.

O ostalim izložbama i programu ovih programskih lukova, možete se informisati na sajtu https://kalendar.novisad2022.rs/sr-cir/program/.

Foto: www.galerijamaticesrpske.rs

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: