Na Čenej sleteo prvi međunarodni avion

NA ČENEJU SLETEO PRVI MEĐUNARODNI AVION

Nemački biznismen, gospodin Herper Klaus vlasnik velike kompanije za otkup i preradu povrća u Gospođincima, prvi je putnik koji je u malom avionu "cesna 340" sleteo na čenejski aerodrom. 

Uz redovnu najavu leta 48 sati ranije po novim propisima uz izlazak pogranične policije i carine u najavljeno vreme na aerodromu Čenej danas je obavljen prvi međunarodni poslovni let. 

Dragoljub Samardžić, predsednik Aerokluba "Novi Sad" koji upravlja aerodromom, rekao je za 021 da registracija za takve letove na "Čeneju" postoji već tri decenije, samo je bilo potrebno da se napravi organizacija i da se oni realizuju. Aerodrom koristi poslovnim ljudima, ali je na usluzi i malim turističkim agencijama, što bi pogodovalo i dodatnom razvoju turizma u Novom Sadu i okolini, kao i razvoju lovnog turizma.

"Najpre smo napravili prostoriju za pripadnike policije i carine, a potom je usledio postupak prijavljivanja leta, izvestili smo graničnu policiju o tačnom spisku putnika, oni su ga odobrili, uplatili smo državnu taksu i na našu veliku radost uspeli smo da napravimo veliki pomak", rekao je Samardžić.

Kazao je da je se radi na organizaciji još pet-šest letova, a očekivanja su da će ih narednom periodu biti sve više. Veći broj letova sa čenejskog aerodroma bio bi i zagarantovan ukoliko bi se realizovao plan gradskih vlasti da se, u prvoj fazi, izgradi pista od 1.500 metara.

"Ja se nadam da će to sve ići korak po korak, ne treba žuriti, ali svakako ne bi trebalo da se propusti šansa koja nam se ukazala. Ovo je najbolji primer koliko nam je aerodrom potreban, bio on i najmanji na svetu", rekao je Samardžić.

 

 

Tagovi: