MULTITASKING – PREDNOSTI I MANE

Multitasking ili izvršavanje više zadataka odjednom za nekoga je normalna stvar, a za nekoga prava noćna mora. Svako od nas je različit i svako ima svoje rešenje kako da što brže i uspešnije završi svoje zadatke. Multitaskingom možda nećete naučiti ništa novo, ali zato možete da uvežbate sve ono što već dobro poznajete, da skratite vreme koje vam je potrebno nešto da obavite i da se rešite svih onih sitnica koje vam oduzimaju vreme radeći ih jedno po jedno. Ovo može da bude izuzetno koristan "alat " pomoću kog ćete osloboditi raspored za sve one velike i važne stvari koje zahtevaju vašu punu koncetraciju.

Multitasking ili izvršavanje više zadataka odjednom za nekoga je normalna stvar, a za nekoga prava noćna mora. Svako od nas je različit i svako ima svoje rešenje kako da što brže i uspešnije završi svoje zadatke. Multitaskingom možda nećete naučiti ništa novo, ali zato možete da uvežbate sve ono što već dobro poznajete, da skratite vreme koje vam je potrebno nešto da obavite i da se rešite svih onih sitnica koje vam oduzimaju vreme radeći ih jedno po jedno. Ovo može da bude izuzetno koristan “alat ” pomoću kog ćete osloboditi raspored za sve one velike i važne stvari koje zahtevaju vašu punu koncetraciju.

Prednost multitaskinga je ta što kod nekih poslova “drugi posao” može da pomogne u kreativnosti jer se tom prilikom koriste različite kognitivne funkcije, na primer, osmišljavanje izgleda web stranice i telefoniranje. Druga pozitivna strana multitaskinga je to što možete da eliminišete više sitnica koje se gomilaju, a ne zahtevaju veliki umni napor (spremanje radnog stola, pripremanje sutrašnjih obaveza – npr. dok eliminišete nepotrebne papire, na posebnu gomilu možete slagati dokumenta po prioritetu). Funkcionalan multitasking može da nam pomogne da budemo brži. Međutim, bilo koji način da odaberete, treba vam plan. Ukoliko se snalazite u multitaskingu, napravite plan podudarnih aktivnosti koje možete da obavljate u isto vreme, a da obe budu kvalitetno urađene.

Sa druge strane, multitasking može da bude i izuzetno štetan jer prouzrokuje stres i frustracije i ako se primenjuje na svakodnevnom nivou tokom dužeg perioda vremena, može da bude jedan od uzročnika sindroma sagorevanja. Prebacivanje fokusa sa jedne stvari na drugu je brza promena koja nam daje iluziju da simultano izvodimo zadatke, što je rezultat zablude naše percepcije jer se pri multitaskingu više umaramo, a ne moramo da budemo izuzetno efikasni.

Ukoliko mislite da ste multitasking osoba, ovih par saveta mogu vam još više pomoći da bolje izvršavate svoje zadatke. 

Utvrdite svoje ciljeve kako biste imali predstavu šta želite da postignete. Izdvojite one zadatke kojima želite posebno da se posvetite, a preostale sinhronizujte. Sinhronizacijom ćete postići to da na najbolji mogući način spojite aktivnosti koje možete raditi istovremeno. Trudite se da spojite jednu aktivnost koja je isključivo manuelna i neku koja zahteva mentalni rad (npr. peglanje i razgovor telefonom)

Pametno koristite vreme koje imate na raspolaganju. Ukoliko često putujete, iskoristite vreme samog putovanja i uradite usput sitnice koje biste radili u kancelariji Npr. dok ste u autobusu ili kolima, isplanirajte nekoliko sledećih dana ili neki sastanak koji vam predstoji… S obzirom da to svakako morate da uradite, vreme koje provedete u vožnji, biće dobro iskorišteno, radeći bar dve stvari odjednom. Ukoliko niste vozač, možete da se čujete sa nekim od klijenata, pročitate magazin za koji inače nemate vremena i sve ostale sitnice, dok se vozite.

Izbacite sve što je suvišno. S obzirom da je multitasking sam po sebi zahtevan, izbacite sve one sitnice koje su vam tog momenta nepotrebne. To može da bude buka u prostoru u kom radite, ali i kolege koji vam non-stop upadaju sa svojim problemima i projektima za koje im je potrebna vaša pomoć. Ukoliko znate da postoji mogućnost da vas prekidaju, rasporedite aktivnosti tako da za one najjednostavnije ostavite vreme kada npr. telefon najviše zvoni. Zadaci koje radite u multitaskingu bi trebalo da budu oni kojih se rešavate, a ne one koje usvajate i na kojima učite.

Ispunite pukotine. Uvek ostavite sebi malo prostora za sitnice koje možete da radite u “međuvremenu”. Ako je u toku neki veliki projekat koji zahteva puno vremena i energije ostavite prostor za “odmor” tako što ćete uraditi neku sitnicu i na momenat odmoriti od tekućeg projekta. Ovakve sitnice možete uraditi u “međuhodu” aktivnosti recimo  i u slučaju da čekate na neku informaciju ili odobravanje, pa će na ovaj način vaše vreme biti kvalitetno popunjeno.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: