Likovna kolonija „Susret kod Bodnarova”

U organizaciji društva za rusinski jezik, književnost i kulturu uz podršku Mesne Zajednice Gospođinci u toku predstojećeg vikenda 30. i 31. jula biće održana likovna kolonija „Susret kod Bondarova”.

U organizaciji društva za rusinski jezik, književnost i kulturu uz podršku Mesne Zajednice Gospođinci u toku predstojećeg vikenda 30. i 31. jula biće održana likovna kolonija „Susret kod Bondarova”.

Ovogodišnja osamnaesta kolonija likovnih umetnika i dvadeset i prva dečija kolonija biće održane u prostorijama Osnovne škole u Gospođincima u čijem će radu, kao i prethodnih godina učešće uzeti istaknuti likovni umetnici i deca likovni stvaraoci u čast Stevana Bodnarova rođenog u ovom gradu 1905.godine.

Stevan Bodnarov bio je istaknuti jugoslavenski i srpski slikar i vajar. Stupivši 1925.godine u Vajarsku školu, vajarstvo je najpre učio od Petra Palavičinija, a u kasnijem periodu slikarstvo kod Mihaila Milovanovića. Svoje radove izlagao je u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Parizu u kojem je živeo u jednom periodu svog života.
Bodnarov je ostao dosledan svojim shvatanjima, zastupajući realistični stilski izraz u slikarstvu i vajarstvu. Poslednjih godina bavio se minijaturama. Kao slikar najviše se bavio slikanjem gradova i portreta.
Dobitnik je većeg broja nagrada. 1947.godine dobio je Nagradu Vlade NR Srbije, nagradu “4 juli” 1973. zatim “Sedmojulsku nagradu” iste godine, a nešto kasnije i nagrade “Božidar Valtrović” i “Jovan Popović”. Nosilac je Ordena rada sa crvenom zastavom i Ordena zasluga za narod sa srebrnim vencem.
Preminuo je dvadesetog maja 1993. godine u Beogradu.

Ovu dvodnevnu likovnu koloniju između ostalog, obeležiće otvaranje samostalne izložbe akademskog slikara Nenada Ignjatova, zatim izlaganje radova sa 17. likovne kolonije, rad dečije likovne kolonije i na kraju vikenda završna svečanost.

Termini u kojima će se kolonija održavati su od 09.00 do 19.30 prvog dana i 09.00 do 16.00 narednog dana.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: