Korona vaučeri – jedina mogućnost da se zaposleni u turizmu zaštite od gubitka radnog mesta i da se spreči masovno zatvaranje agencija

NULL

Usled vanrednog stanja koje je bilo na snazi, kao i zatvorenih granica, turističke agencije su uglavnom otkazale aranžmane čija je realizacija bila do 31. maja. Vlada Srbije je donela odluku da putnicima budu ponuđene potvrde o zamenskim putovanjima, uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja koje mogu iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Kako će eventualna otkazivanje aranžmana uticati na poslovanje turističkih organizacija i zaposlene u turizmu, kao u kojoj meri putnici traže zamenska putovanja, ali i kada će biti sprovedene đačke ekskurzije pričamo sa Majom Mladenović, travel konsultantkinjom Turističke agencije Barcino Tours.

Kada je u pitanju otkazivanje putovanja kako reaguju putnici i koliko su obavešteni o svojim pravima?

Ukoliko putnici ne realizuju zamenska putovanja iz bilo kog razloga u ovom roku, mogu počev od 1. januara 2022. godine potraživati povraćaj sredstava od agencije, koja je u obavezi da u roku od 14 dana ispuni ovaj zahtev putnika. Za sada su putnici više nego razumni i apsolutno znaju i veruju nama kao agenciji da ćemo maksimalno uraditi sve kako bismo zaštitili njihove interese. Nažalost, niko od nas nije očekivao ovakav udarac i svi smo u ovome zajedno, tako da se zajedno i moramo boriti.

Ukoliko bi se desilo da veliki broj putnika otkaže svoja putovanja kako bi to uticalo na turističke agencije i zaposlene u njima?

Još uvek čekamo Vladu Republike Srbije da pojasni Uredbu koju je donela i donese pravila izgleda i upotrebe vrednosnih pisama, takozvanih Korona vaučera. Ti vaučeri su jedina mogućnost da se zaštite zaposleni od gubitka radnog mesta, jer ćemo imati dovoljno vremena da “stanemo na noge” i sprečimo masovno zatvaranje agencija.

Kako bi na turističke agencije uticala odluka Vlade Srbije da se eventualno uvede dvonedeljni karantin putnika po povratku sa letovanja?

Naše mišljenje je da je ovo nemoguće sprovesti i da svi moramo biti strpljivi jer je naša država svesna da mnogo porodica ima jednog ili više člana zaposlenog u turizmu i da agencije tako ne bi opstale, jer bi to mnoge sprečilo da putuju van zemlje. Za sada se sve zasniva na neproverenim spekulacijama i teorijama. Treba sačekati zvanični stav.

Koliko su agencije spremne da se u ovom momentu više okrenu aranžmanima po Srbiji?

U Srbiji možda 1% agencija radi domaći turizam, vikende u Srbiji… Zbog plaćenih avansa ka drugim zemljama (inopartneri i hoteli…) nije moguće okrenuti “preko noći” model poslovanja, tako da većina agencija ovo neće moći da sprovede u delo.

Kada su u pitanju đačke ekskurzije još uvek nije pronađen model kako će to funkcionisati?

Što se tiče đačkih ekskurzija, struka kaže da će na jesen one biti sprovedene, a otkazana prolećna putovanja će biti regulisana isto po principu vaučera.

Kako vaši putnici koji imaju uplaćene aranžmane reaguju na novonastalu situaciju?

Mi poslujemo već šesnaest godina i imamo zaista mnogo putnika koji nam veruju da ćemo uraditi sve da bi oni bili zadovoljni. Nama je stalo do njihovih mišljenja i nećemo dozvoliti da oni budu nezadovoljni, oni nam veruju da smo tu zbog njih. Svi jedva čekamo početak rada i normalizaciju poslovanja, pa se nadamo da ćemo što pre zaboraviti na virus kao da nikada nije ni postojao.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: