Upravljanje novcem

KORISNI SAVETI O UPRAVLJANJU NOVCEM

Znate svi za izreku da novac okreće svet, ali ovo treba uzeti sa dozom rezerve jer su naši lični svetovi veoma kopleksni i postoji mnogo stvari oko kojih se oni vrte. Novac nije zanemarljiva stavka jer puno je stvari koje kupujemo i od kojih zavisimo. Iako smo svi svesni da što više novca imamo veći su nam prohtevi, naš budžet se svede na isto. Ključno rešenje je ne dozvoliti novcu da upravlja nama, već znati taktike i tehnike koje će nam pomoći da mi upravljamo novcem. 

Ne treba da trčite za svakom mogućnošću da zaradite niti da uštedite. Preterivanje u oba slučaja može da vas liči mira i odmora koji je neophodan, da unese nepotrebnu nervozu i stvori problem koji novac neće moći da reši. Trošite novac racionalno, štedite svakako, ali bez cepidlačenja za baš svaki dinar. Naučite i svoje ukućane, a posebno decu kako da se racionalno odnose prema novcu.

Zapisujte prihode i rashode

Da biste što bolje rasporedili novac morate imati tačan uvid u vaša primanja i troškove i zato je važno da napravite svoj mesečni pregled prihoda i rashoda da biste videli koliko ravnomerno trošite novac. Zapisivanje dnevnih izdataka će vas dovesto dovesti do mesečnih troškova  koja će vam pomoći da uvidite kuda idu vaši celokupni prihodi i rashodi. Tako ćete bolje da stvorite viziju kako dalje da raspolažate novcem. Izmirujte sve svoje obaveze na vreme, jer izmirivanjem obaveza na vreme sprečavate aktiviranje zateznih kamata koje su na mesečnom nivou male, ali ako razmislite na dugoročnom planu - to može da bude lepa svota koju biste mogli da uštedite.

Budite oprezni kada su u pitanju kreditne kartice

Iako nude brojne pogodnosti, mogu biti i velika finansijska katastrofa ako dovedu do dugova. Budite racionalni kako bi svakog meseca mogli da pokrijete svoje dugove na kartici ako do njih dođe.

Napravite plan kupovine

Prilagodite se svojim potrebama i svaki put kada idete u nabavku napravite spisak šta sve želite da kupite i držite se tog spiska. Ukoliko kupujete po inerciji, veća je verovatnoća da ćete kupiti i ono što vam ne treba i time nepotrebno potrošiti novac.

Iskoristite novac kojim raspolažete

Iskoristite maksimalnu vrednost novca kojim raspolažete. Za dnevnu nabavku prošetajte u prodavnicu koja je možda malo dalje ali znate da ima jeftinije namernice, jer time vi profitirate. Malo šetnje vam neće škoditi, a na godišnjem nivou to može da bude ušteda većeg iznosa.

 

Photo: Pixabay