Ko su braća Kolison, mozgovi najvećeg startapa svih vremena?

Stripe je kompanija braće Kolison, gigant online plaćanja, a pre svega najveći startap svih vremena. Upravo sada, ove sekunde, Stripe dobija oko 13 hiljada zahteva za saradnju i već sada ima ugovore sa preko milion kompanija koje koriste softvere za elektronsko plaćanje karticama i druge usluge koje se tiču internet ekonomije.

Stripe je kompanija braće Kolison, gigant online plaćanja, a pre svega najveći startap svih vremena. Upravo sada, ove sekunde, Stripe dobija oko 13 hiljada zahteva za saradnju i već sada ima ugovore sa preko milion kompanija koje koriste softvere za elektronsko plaćanje karticama i druge usluge koje se tiču internet ekonomije.

Ko su mozgovi Stripe ekipe?

Stripe je i dalje u privatnom vlasništvu dvojice Iraca, Džona (31) i Patrika (33) Kolisona i tako će i ostati, po rečima njegovih osnivača. Za CNBS su pre nekoliko meseci izjavili da su vrlo srećni kao privatna kompanija.

Džon i Patrik su braća iz malog irskog mesta Drominer i Stripe je njihovo čedo i najveća privatna kompanija Silicijumske doline i najveći stratap. Forbes procenjuje da su ove godine dva brata zajedno ’teški’ po 9,5 milijardi dolara i u odnosu na prošlu godinu, vrtoglavo su duplirali posao i bogatstvo (prošle godine Forbes ih je postavio na 956. mesto, a ovoaprilsko izdanje Forbes-ove liste mlade Irce rangira na poziciji 214).

Uspešni Kolisonovi imaju i trećeg brata Tomija koji takođe živi u San Francisku i radi na koledžu, na odseku za razvoj softvera. Tomiju je godinu dana po rođenju dijagnostikovana vrsta cerebralne paralize i bolest drži pod kontrolom pre svega zahvaljujući majci Lili koja se kao mikrobiolog bavila istraživanjem CP. Pre dve godine je objavila i knjigu kao vodič i pomoć obolelim od ove teške bolesti.

Braća Kolison na početku

Kada su napravili svoj prvi startap Auctomatic nisu bili ni punoletni. Ovo je bio softverski projekat i platforma za velike online prodavnice kao što je eBay koji treba da prati inventar i saobraćaj artikala. Napravili su i aplikaciju za iPhone kao neku vrstu offline kopije Wikipedia-je.

Auctomatic su prodali za pet miliona jednoj kanadskoj kompaniji za koju je Patrik radio godinu dana pošto je napustio studije. Džon je tada bio student Harvard-a.

Obojica su bili izuzetni programeri sa očiglednim preduzetničkim darom. Vredni, podrazumeva se. Praktično kao tinejdžeri napisali su Lisp, programski jezik koji su koristili rani programeri veštačke inteligencije. Stariji brat Patrik, za ovaj izum je nagrađen 2005. kao najmlađi irski naučnik. Tada je imao 16 godina. A, mlađi Džon je tada završio školu sa najboljim rezultatima u istoriji irskog školstva.

Reklo bi se da su Kolisonovi odličan spoj – inovator i učenjak. Uspeh je bio neizbežan, a tek su počeli. Po rečima Patrika, „Stripe je na početku, što je odlična vest“.

Kada su počinjali da pišu programe, ne treba zaboraviti da je internet imao daleko veću cenu nego danas. Kolisonovi su na samom početku za internet koristili skupe satelitske veze i njihovi su roditelji mesečno izdvajali 100 evra da bi sinovi imali zadovoljavajuću internet konekciju. U kući su imali devet račuara i roditelje koji su očigledno imali sluha za sinove, napredne klince.

Kako to izgleda danas?

Tako je bilo kada su počinjali, a danas:

Stripe podržava prenos novca preko interneta za 135 valuta.
Prisutan je u 47 zemalja. Ovih dana razmatra se i ulazak u Indoneziju, Filipine i Tajland. Uveliko rade na ulasku u Saudijsku Arabiju i Katar i ostatak zemalja Persijskog zaliva.
Kompanija je razvila oko 20 različitih proizvoda koji obezbeđuju brz i bezbedan prenos novca i izdavanje računa, kao i druge usluge i pakete koji se tiču elektronskog poslovanja.
Od osnivanja pre 13 godina, razvijali su i sektor za plaćanje kripto valutama, ali su prestali 2018. Na pitanje novinara na Fintech Abu Dabi Festivalu da li će nastaviti da prihvataju uplate u kripto valutama, braća Kolison su izjavili da to nije nemoguće.

Stripe je trenutno najmoćniji API ili softverski posrednik između dve aplikacije ili kurir koji prenosi zahtev za komuniciranje od jedne strane do druge. U praksi to znači da, ako ste gladni i pronađete na internetu šta biste jeli, API će poslužiti kao softverski konobar – proslediće vašu porudžbinu tamo gde treba i dobićete povratnu informaciju i potvrdu porudžbine. Sve brzo i bezbedno da se vaša porudžbina usput negde ne izgubi i vi ostanete gladni.

Danas Stripe reguliše online plaćanja za Amazon, Booking.com, Shopify, Facebook. Za početak.
Konkurencija Stripe-u su PayPal, Square, Adyen. PayPal je proizvod Ilona Maska koga je njegov tvorac prodao 2002. eBay kompaniji za 1,5 milijardu dolara.

Kako zarađuju braća Kolison?

Od svake transakcije, Stripe procenat je 2,9%. Mali procenat, rekli biste. Ali, uz milijarde dolara prometa, ovo je veliki iznos koji se uvećava iz dana u dan. Od velikog broja 2,9% ipak je veliki broj.Ko su braća Kolison, mozgovi najvećeg startapa svih vremena?

Izvor: www.bonitet.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: