Kako žive penzioneri u Kikindi?

Gradsko udruženje penzionera Kikinde tokom čitave godine organizuje razne aktivnosti, predavanja, obezbeđuju pomoć za najugroženije, rade na tome da zaborave na probleme, uživaju u trećem dobu i lepo se zabavljaju.

Gradsko udruženje penzionera Kikinde tokom čitave godine organizuje razne aktivnosti, predavanja, obezbeđuju pomoć za najugroženije, rade na tome da zaborave na probleme, uživaju u trećem dobu i lepo se zabavljaju.

Generalno najveći problem penzionera, kako u Srbiji, isto tako i u Kikindi su materijalna nesigurnost, zdravstveno stanje (narušeno zdravlje i česti odlasci na preglede) i nedostatak adekvatnog sadržaja prilagođen njima.
Ukoliko nemaju nikog mlađeg da im pomogne i bude im oslonac teško je izboriti se sa svim izazovima sa kojima se suočavaju najstariji građani. Najbolje rešenje da se priduže udruženju koje ih najbolje razume, odnosno njihove potrebe i želje, od kojeg mogu zatražiti pomoć, ali i promeniti svakodnevnicu, priključiti se različitim sekcijama, u zavisnosti od interesovanja.

Gradsko udruženje penzionera Kikinde nude različite sadržaje

Udruženja penzionera na različite načine, uz raznovrsne sadržaje, pomažući onima sa najnižim penzijama, čine koliko je god u njihovoj moći da se najstariji građani osećaju dobro, očuvaju zdravlje i produže svoj životni vek.

Penzioneri u Kikindi organizovani su u Gradskom udruženju penzionera Kikinde, jednom od najdugotrajnijih, koje postoji već 75 godina (osnovano je davne 1947. godine). Udruženje broji čak oko 7000 aktivnih članova, koji učestvuju u različitim aktivnostima, od sekcija u samom Udruženju, do putovanja i učešća na sportskim takmičenjima. Svi oni koji vole druženje, pesmu, igru, sportske aktivnosti ili putovanja mogu da se učlane.
Udruženje tokom pandemije Covid-19 nije radilo, ali se zato poslednjih meseci trude da nadoknade sve propušteno i nadomeste prekid u radu.

Brojne su aktivnosti organizovane u 2022. godini. Aktivnost je započeta već u januaru mesecu, kada je 27. januara obeležena krsna slava, Sveti Sava. Tom prilikom su bili prisutni i gradonačelnik i predsednik Skupštine grada Kikinde koji su iskazali svoje poštovanje prema starijim sugrađanima i pokazali da brinu i poštuju najstarije građane i poželeli im da još dugo slave slavu. Takođe predsednik Gradskog udruženja Milan Periz je tada najavio nastavak aktivnosti na koje su navikli pre pandemije što i jeste tokom godine ostvareno.

Što se tiče putovanja organizovalli su izlet do manastira Fruške gore i Sremskih Karlovaca, a takođe ove godine je 132 penzionera kikindske opštine moglo da ide u banje po izboru o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Što se tiče materijalne pomoći u prethodnom periodu je Udruženje organizovalo podelu solidarne pomoć u robi (osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu) za penzionere iz Kikinde i 9 seoskih mesnih zajednica, čija je penzija niža od 16.884,94 dinara.

Najznačajnije što se tiče sportskih aktivnosti je što je u septembru Kikinda bila domaćin Prve regionalne Olimpijade penzionera Severnobanatskog okruga, a 30 učesnika iz Ade, Sente, Čoke, Novog Kneževca, Kanjiže i Kikinde takmičili su se u pikadu, košarci, fudbalu i štafeti u brzom hodanju, a sve pod krilaticom „Sportom i rekreacijom do boljeg zdravlja građana trećeg doba“. Na tom takmičenju penzioneri iz Kikinde su pobedili i obezbedili učešće na finale penzionerske Olimpijade Srbije u Vrnjačkoj Banji gde je učestvovalo 600 takmičara.

Udruženje takođe organizuje različita edukativna predavanja, pa je tako u oktobru obeležen mesec posvećen građanima trećeg doba i tom prilikom je organizovano predavanje na temu „demencija i dijabetes“, a svi posetioci su se mogli upoznati sa načinima prevencije ovih bolesti koje često pogađaju najstarije.
Treba još napomenuti i da je u Bašaidu ove godine i urađena kompletna rekonstrukcija prostorija gde se nalazi Udruženje penzionera. Prostor gde se okupljaju penzioneri je bio ruiniran, a sada je od poda do plafona adaptiran, kupljen novi nameštaj, te je sada mesto gde penzioneri mogu lepo da se druže.

Umetničke sekcije

Posebno ističemo i Kulturno umetničko društvo „Sunčana jesen“ iz Kikinde koje okuplja oko osamdesetoro najstarijih sugrađana u horskoj, folklornoj, kreativnoj, literarnoj, vokalno-instrumentalnoj i sportskoj sekciji. Deo su Gradskog udruženja penzionera Kikinde i učestvuju u brojnim manifestacijama i koncertima, kako u Kikindi tako i širom zemlje. Mesta ima za sve koji svojim angažovanjem žele da pomognu rad sekcija. Misija „Sunčane jeseni“ je da i u trećoj dobi jesen bude lepa, sunčana i zanimljiva i iako su svesni da vreme prolazi i da ga niko ne može zaustaviti, ali ne dozvoljavaju da vreme zaustavi njih.

Zaključak

Sva dešavanja koja se organizuju za penzionere njima puno znače, jer im je to dokaz da nisu isključeni iz života i da još imaju čemu da se raduju i uživaju u trećem dobu, a Kikinda dokazuje da uz malo angažovanja zaista može mnogo da im pruži.

Foto: Freepik

Prijava na newsletter

Pročitajte još: