Jekina bašta: Žensko preduzetništvo kroz spoj tradicije i modernog

Jekina bašta: Žensko preduzetništvo kroz spoj tradicije i modernog

Apatinka Snežana Petrović jedna je od onih hrabrih žena, koja se uzgojem i prodajom mikro bilja i klica upustila u preduzetništvo. "Jekina bašta", a koja je nastala s ciljem očuvanja uspomene na baka Jeku, ženu sa kojom je naša sagovornica odrasla i koja je i sama klijala biljke za potrebe svakodnevne ishrane, nastala je sasvim neočekivano i spontano.

• Iako sam kao dete, zahvaljujući baka Jeki, bila upoznata sa klicama, ni sanjala nisam da će uzgoj istih jednog dana biti nešto čime ću se baviti. Prvi kontakt pak sa mikro biljem, što je za naše podneblje novo, imala sam u Beču, gde sam radila nekoliko godina. Prateći navike tamošnjih stanovnika koji su šišali mikro bilje na svako svoje gotovo jelo, tvrdeći da je to njihova doza vitamina, poželela sam da to prenesem i u svoj dom. Tako je i krenulo, od moje porodične trpeze, objašnjava Petrovićeva.

Prema njenim rečima, sa mirko biljem i klicama na potpuno prirodan način obezbeđujemo potrebnu energiju i sve nutritivne vrednosti koje će našoj porodici pružiti zdrav život bez lekova i apoteka, a ovu spoznaju za kratko vreme je podelila sa rodbinom, prijateljima i poznanicima, zahvaljujući čijoj podršci se odvažila da se ozbiljnije posveti uzgoju.

• Iako je svaki početak težak, mišljenja sam da je pozitivan stav osnov za izgradnju bilo čega u životu, pa tako i privatnog biznisa. "Jekina bašta" je mlada, ali perspektivna. Uzgajanje mikro bilja i klica za mene nije samo posao, već i izvor zadovoljstva. Kako vreme odmiče, sve više ljudi želi da proba moje proizvode i sve je više dece koja su zavolela povrće. Klice i mikro bilje same po sebi nisu način ishrane, već zdrav dodatak našoj ishrani i to je ono što naročito raduje ljude sa naših prostora koji su navikli na nešto sasvim drugačije, priča vlasnica "Jekine bašte".

Osim činjenice da su u pitanju zdrave namirnice, mikro bilje i klice izuzetno su dekorativne, te svako jelo sa njima izgleda primamljivije, a što su prepoznali mnogi restorani u kojima su danas upravo one neizostavni deo kuhinje.
Snežana kaže da je još uvek daleko od velikog biznisa, ali i dodaje da zahvaljujući prodaji “sa kućnog praga”, te povremenim izlascima na pijacu, može sasvim pristojno da se zaradi.

• Ne znam gde će me ova priča odvesti, ali jedno znam sigurno, a to je da ćemo na tom putu u svakom zalogaju uživati. Pridružite nam se i budite deo naše priče, da nam svima hrana bude lek, poručuje naša sagovornica.