Jedinstvena slika raznolikosti

Septembar je mesec rezervisan za novi, peti po redu Kaleidoskop kulture, novi programski luk koji će kroz pet nedelja i pet umetnosti na različitim lokacijama spojiti lokalnu i evropsku scenu sa građanima Novog Sada.

Septembar je mesec rezervisan za novi, peti po redu Kaleidoskop kulture, novi programski luk koji će kroz pet nedelja i pet umetnosti na različitim lokacijama spojiti lokalnu i evropsku scenu sa građanima Novog Sada.

Otvaranje Kaleidoskopa održava se tokom četiri dana, od 1. do 4. septembra u prostoru Kreativnog distrikta. Ova nedelja otvaranja najava je za sve događaje koji će kroz arhitekturu, izvođačku umetnost, književnost, vizuelnu i primenjenu umetnost činiti petonedeljni Kaleidoskop kulture.

U godini Evropske prestonice kulture, program Nedelje arhitekture od 5. do 9. septembra, prati nedelju otvaranja, donoseći arhitektonsku konferenciju, realizaciju programa na različitim lokacijama u gradu, izožbe, radionice na kojima će se govoriti o industrijskom nasleđu, modernoj arhitekturi… Iako smeštena na sam početak, odnosno u prvoj nedelji, značaj nedelje arhitekture, ističe se i tokom ostalih pet nedelja programskog luka.

Narednih šest dana, biće rezervisani za performanse i koncerte na otvorenom, predstave i kulturne stanice, nova mesta u gradu. U danima od 10. do 16. septembra u Nedelji izvođaćke umetnosti najveći događaj biće svakako veliki koncert klasične muzike na Bulevaru Mihajla Pupina – Korzo, koji svakako predstavlja jednu novu, lepu tradiciju Novog Sada.

U godini Evropske prestonice kulture, na nekoliko dana Petrovaradin će biti dom knjiga, književnih večeri i predstava. Ova Nedelja književnosti će od 17. do 23. ugostiti neka od najznačajnijih imena iz oblasti književnosti i doneti javna čitanja, razgovore sa autorima i autorkama i nešto drugačije književne promocije.

Centralni događaj u Nedelji vizuelne umetnosti biće izložba ,,Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” i prva samostalna retrospektivna izložba Dragoljuba Raše Teodosijevića, jednog od naših najistaknutijih konceptualnih umetnika. Publika će kroz neke nove forme, mulitimedijalne izložbe i filmove, performanse i predavanja moći da uživa od 24. do 29. septembra.

Poslednja nedjelja ovog programskog luka rezervisana je za primenjenu umetnost. Okupivši dizajnersku zajednicu Srbije i regiona, centralno mesto u ovoj nedelji zauzima Design Week Novi Sad, svojevrsni dizajn paviljon, sa temom ovogodišnjeg izdanja – eho. Ovu nedelju prethodno su pratile izložbe ,,Design for Culture”, ,,Inovativni finski dizajn” i druge, obuhvatajući radove najznačajnijih predstavnika lokalne, regionalne, evropske i svetske dizajn scene.

Uz bogat petonedeljni program, Kaleidoskop kulture podsetiće nas na stare novosadske prostore, obogatiti programom kulturne stanice i otvoriti nova mesta za kulturu.

Celokupan program možete pogledati na sajtu https://kaleidoskopkulture.com/sr/.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: