Izložba „Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti“ u Galeriji Matice srpske

Izložba pod nazivom "Život posvećen lepoti i umetnosti” jednog od naših najvećih umetnika Uroša Predića, od 7. oktobra otvorena je za posetioce u Galeriji Matice srpske.

Izložba pod nazivom “Život posvećen lepoti i umetnosti” jednog od naših najvećih umetnika Uroša Predića, od 7. oktobra otvorena je za posetioce u Galeriji Matice srpske.

U mesecu obeležavanja 175 godina Galerije, izložba će posetiocima približiti lik i delo ovog velikana srpske umetnosti i kulture i ukazati na njegov njegov značaj za srpsku istoriju umetnosti, istovremeno ukazujući na temeljne vrednosti galerije.

Izložba obuhvata preko 140 eksponata, dokumenta o umetnikovom životu, njegove portrete i slike među kojima su najpoznatije Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, biće predstavljena Predićeva osnovna tematska opredeljenja.

Takođe, izložba će obuhvatati edukativne programe za decu i mlade, prateće programe za gluve i nagluve posetioce i posetioce sa invaliditetom, kao i prateći program – radionice za starije posetioce.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Novi Sad, Fondacija ,,Novi Sad – prestonica Evrope” i DDOR osiguranje.

Izložba će za posetioce biti dostupna do kraja januara 2023. godine.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: