Izložba o grofu Savi Vladislaviću u Sremskim Karlovcima

U galeriji Kulturnog centra Karlovačka umetnička radionica, izložba pod nazivom "Diplomata Petra I Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski” otvorena je za posetioce od 18. oktobra.

U galeriji Kulturnog centra Karlovačka umetnička radionica, izložba pod nazivom “Diplomata Petra I Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski” otvorena je za posetioce od 18. oktobra.

Posetioci će imati priliku da vide dokumentarne zapise o Rusiji, Moldaviji, Kini i ostalim zemljama u kojima je grof Raguzinski službovao i ostavio svoj trag. Nesebično je uticao na razvoj školstva u Srbiji, šaljući ruske učitelje i udžbenike u Karlovce. Svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu.

Kao diplomati cara Petra I Velikog, poverene su mu mnoge važne diplomatske misije u Carigradu, Rimu i Pekingu. Njegovo najznačajnije delo bio je Kjahtinski sporazum koji je regulisao odnose Rusije i Kine sve do 19. veka.

Važna istorijska povezanost Sremskih Karlovaca i Carske Rusije u kojoj je Sava Vladislavić izvršio nemerljiv uticaj na obnovu srpske elite i srpske kulture u 18. veku, dešavao se preko Karlovačke gimnazije i Bogoslovije, koje su danas najznačajnije žive institucije iz tog perioda.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića koji se tokom života zalagao da se grof Sava Vladislavić istrgne od zaborava i dobije zasluženo mesto u nacionalnoj istoriji.

Foto: Željko Savić

Prijava na newsletter

Pročitajte još: