Izložba o Borisavu Stankoviću u Žablju

Izložba o Borisavu Stankoviću u Žablju

U saradnji sa bibliotekom grada Beograda, od 19. septembra u 18.00h, posetioci će moći da u galerijskom prostoru biblioteke u Žablju pogledaju izložbu o Borisavu Stankoviću autorke Olge Krasić Marjanović.

Ova izložba posvećena je životu i stvaralaštvu Bore Stankovića, jednog od najistaknutijih ličnosti srpske književnosti. Zbeleške o ranom životu pisca i njegovim počecima koje je proveo u svom rodnom Vranju, čine veći deo dokumentarne građe izložbe. Iako o samom životu pisca ne postoje obimni zapisi i veliki broj fotografija, izložbena postavka omogućava bolji uvid u njegov život i autentično stvaralaštvo koje je neuporedivo sa ostalim delima srpeske književnosti do tada, ali i kasnije.

Njegovi prvi uspesi koji su donosili topla osećanja i utiske mladosti, razbijeni su romanom ,,Nečista krv” jednim od njegovih najpoznatijih dela, ali i najboljih i najpotpunijih romana srpske književnosti u kojem se ogleda njegov zreliji talent i veće književno iskustvo. Stanković prvi uvodi pripovetku u južne krajeve Srbije, opisujući stvarne događaje i ljude i njihov patrijarhalan i srdačan život.

Na izložbi će pored autorke Olge Krasić Marijanović, profesorke svetske književnosti i autorke brojnih izložbi o srpskim piscima, gostovati i profesor doktor Mihajlo Pantić, profesor, književnik i pisac, dobitnik nagrade ,,Bora Stanković” 2022. godine.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.