Donacija prečišćivača vazduha osnovnim školama u Beogradu

Kompanija „Alpha electronics“ donirala je osnovnim školama na teritoriji opštine Stari Grad, u Beogradu, prečišćivače vazduha, kako bi mališanima omogućila kvalitetniji boravak u učionicama. 

Kompanija „Alpha electronics“ donirala je osnovnim školama na teritoriji opštine Stari Grad, u Beogradu, prečišćivače vazduha, kako bi mališanima omogućila kvalitetniji boravak u učionicama.

„Nama je izuzetna čast što možemo da doniramo prečišćivače i što će u prostorijama, u kojima nastavu pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda, biti postavljen prečišćivač vazduha. Rešavanje problema zagađenog vazduha je dugoročan i veoma zahtevan proces, a mi se, kao društveno odgovorna kompanija, trudimo da utičemo na naše sugrađane i edukujemo ih o načinima kako mogu da zaštite sebe i okolinu”, rekli su iz kompanije „Alpha electronics“ i dodali da će se ubuduće truditi da održe što više ovakvih akcija.

Jedan od gorućih problema sa kojima se savremeni svet danas susreće jeste pitanje kvaliteta vazduha koji udišemo. Zagađenje vazduha koje je prisutno na čitavoj planeti značajan je faktor rizika za brojne bolesti, a među njima prednjače respiratorne infekcije.

Do zagađenja vazduha dolazi kada se gasovi i mikroskopske čestice čađi (PM10 i PM2.5) oslobađaju u Zemljinu atmosferu. Sa nižim temperaturama, dolazi do povećanja zagađenja vazduha, usled sagorevanja različitih vrsta materijala u svrhe grejanja stambenih i poslovnih prostora.

Šta su PM2.5 čestice?
Čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu u nos i grlo, te mogu da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok. Ove čestice mogu da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme. Deca, starije osobe i oni koji pate od plućnih ili srčanih oboljenja su posebno ranjivi na nepovoljne efekte finih čestica u vazduhu i potrebno je preduzeti specijalne mere kada nivoi PM2.5 pređu zdrave granice.


Kako funkcionišu prečišćivači vazduha?

Alpha prečišćivači vazduha poseduju višestruke filtere, koji u sebi zadržavaju negativne čestice prašine, buđi, dima, kao i bakterija, virusa i alergena, a izbacujući u prostoriju čist vazduh. Svi modeli poseduju i jonizator koji emituje veliku količinu anjona i čini kiseonik negativno naelektrisanim, prikupljajući pozitivno naelektrisane pomenute čestice. Svoje nepovoljno dejstvo pozitivni joni pokazuju prilikom povišenog stepena zagađenja vazduha. Oni dominiraju u zatvorenim prostorijama, kancelarijama i u stanovima. Negativni joni mogu da uklone i do 52 odsto prašine, 95 odsto bakterija i 40 odsto virusa.

Poboljšavaju disanje onima koji imaju respiratorne probleme, kao što su astma, bronhitis, polenska kijavica, alergija, a pomažu i pušačima. Jačaju imunitet, utiču na rad nadbubrežne i štitne žlezde. Kako endokrine žlezde utiču na rad međusobno, tako anjoni imaju uticaja i na ostale žlezde endokrinog sistema. Negativni joni pozitivno deluju na sve ćelije u ljudskom organizmu. Regulišu nivo serotonina, smanjuju zamor, poboljšavajući mentalnu sposobnost organizma.

Sem jonizatora, određeni modeli poseduju i UV sterilizator, a UV sterilišuće svetlo od 365 nanometara može ubiti različite vrste bakterija. UV lampa koja ubija bacile koristi se za prečišćavanje vazduha i eliminiše neprijatne mirise koje izazivaju duvanski dim i buđ.

U današnje vreme, prečišćivači vazduha su nam sve više potrebni, jer time možemo sebi omogućiti kvalitetan vazduh u prostorijama u kojima boravimo velik deo dana, bilo da su u pitanju kancelarije ili životni prostor.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: