Decu treba učiti o novcu u predškolskim ustanovama

DECU TREBA UČITI O NOVCU VEĆ U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Voren Bafet izvršni direktor Berkšir Hataveja (Berkshire Hathawaya), legendarni investitor pokrenuo je pregršt malih poduzeća – počevši od šeste godine, kada je kupio šest limenki kole za 25 centi i prodao svaku konzervu po toj ceni. Takođe je kao dečak prodavao časopise od vrata do vrata.

„Moj je otac bio moja najveća inspiracija. Ono što sam od njega naučio u ranoj dobi bilo je svakodnevno imati dobre navike. Štednja je bila važna lekcija koju me naučio“, rekao je Voren Bafet u intervjuu za CNBC.

Kada su ga pitali šta misli da je najveća greška koju roditelji čine kada decu podučavaju o novcu, milijarder je rekao: „Ponekad roditelji čekaju dok im deca budu u tinejdžerskoj dobi pre nego što počnu da razgovaraju o upravljanju novcem – kada već mogu početi dok su im deca predškolskog uzrasta“,

Vreme je važan faktor

Da, dobro ste pročitali: Predškolska ustanova. Istraživači su primetili da se 80% našeg rasta mozga događa u dobi do 3 godine.

Jedna studija sa Kembridža otkrila je da deca već mogu da shvate osnovne novčane koncepte u dobi od 3 do 4 godine. A do 7. godine starosti, osnovni pojmovi koji se odnose na buduće finansijsko ponašanje obično su se razvili.

„Većina roditelja već zna koliko je važno naučiti svoju decu o novcu i kako njime pravilno upravljati“, napomenuo je Bafet.

Prema istraživanju iz T. Rowe Pricea iz 2018. godine, koje je prikupilo odgovore od 1.014 roditelja (dece u dobi od 8 do 14) i više od 1.000 mladih (u dobi od 18 do 24 godine), samo je 4 odsto roditelja reklo da su započeli raspravu finansijske teme sa svojom decom pre pete godine.

Trideset odsto roditelja počelo je da uči decu o novcu u dobi od 15 godina ili više, dok je 14 odsto reklo da to uopšte nisu radili.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Photo: Pixabay

Tagovi: