Da li znate ko je Atanasije Stojković?

Rumljanin Atanasije Stojković bio je srpski pisac, naučnik, akademik i tvorac prve knjige iz fizike na srpskom jeziku.

Rumljanin Atanasije Stojković bio je srpski pisac, naučnik, akademik i tvorac prve knjige iz fizike na srpskom jeziku.

Rođen je u Rumi 1773. godine gde je završio osnovno obrazovanje, nakon čega je poslat u Peštu da uči trgovački i kožarski zanat. Kako to nije bilo ono čime je u životu hteo da se bavi, Atanasije beži u Trnavu u Sloveniju gde ga je udomio sveštenik nakon čije smrti odlučuje da se vrati u rodno mesto.

Ohrabren od strane prijatelja odlučuje da nastavi više školovanje. Atanasije je bio svestran čovek. Završio srednju ,,gramatikalnu latinsku školu” a potom i logiku u Liceju, slušao je fiziku i marta 1797. odlučio da se posveti učenju prava. Učio je jezike i prirodne nauke na Getingenu gde je 1799. godine dobio zvanje doktora filozofije i postao prvi srbin koji je doktorirao na tom univerzitetu.

Iako je završio Bogosloviju, nije prihvatio monaški ćin, već se vratio u Peštu gde je vršio istraživanja i pisao srpske knjige. Na nagovor Dositeja Obradovića napisao knjigu ,,Fisika, prostim jezikom spisana za rod slaveno – serbskij” koja je obuhvatala ne samo fiziku već i meteorologiju, astronomiju pa čak i botaniku i zoologiju. Ovim se Atanasije svrstao u red srpskih prosvetitelja.

Godine 1803. pozvan je za prvog redovnog profesora na univerzitetu u Harkovu, gde ostaje kao imperatorski pridvorni savetnik. Bio je osnivač i rektor harkovskog Učenog društva, stekao mnoge počasti i privilegije i postao državni savetnik.

Umro je u Harkovu 1832. godine.

Foto: REPRODUKCIJA: PAVEL ĐURKOVIĆ, DR ATANASIJE STOJKOVIĆ, PISAC I PROFESOR UNIVERZITETA U HARKOVU; GALE

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: