Da li nas očekuje poskupljenje putarine?

NULL

 

Ove godine smo, prema rečima v.d. direktora Puteva Srbije, Zorana Drobnjaka, imali poskupljenje putarine od jedan odsto. Cena putarine na srpskim putevima verovatno se neće menjati do kraja godine. Novo povećanje od pet odsto se planira za narednu godinu.

Putarina za 220 kilometara od Beograda do Niša košta 1 000 dinara, što je osam evra, dok je u susednoj Hrvatskoj za sličnu relaciju 20 evra, a oni su je u sezoni podigli bar za 20 odsto – rekao je Drobnjak.

Novac od putarina koristi se za održavanje saobraćajnica, ne samo autoputeva već i lokalnih, a reč je o ukupno 15 750 kilometara.

Direktor Puteva Srbije potvrdio je i da se u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja radi na projektu uvođenja naplate putarine za kamione teže od 12,5 tona na magistralnim putevima, kako bi se oni usmerili na autoputeve.

U Srbiji se trenutno gradi oko 1 000 kilometara puteva, te je potrebno više stručne radne snage i to rukovodioci građevinskim mašinama i zanatski radnici na izgradnji putne infrastrukture i mostova.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: