Ćetković: Sve veći nedostatak radnika na tržištu lagano vraća zaposlenog u fokus

Sonja Ćetković, direktorka sajta Poslovi Infostud smatra da što je deficit veći, pritisak na poslodavcima je da u svojim kompanijama stvaraju uslove, vrednosti i kulturu koja će privući ono malo preostalih kvalitetnih kandidata.

Sonja Ćetković, direktorka sajta Poslovi Infostud kaže da mnoga istraživanja pokazuju da su kompanije u kojima su žene u menadžmentu uspešnije na tržištu. Prema njenom mišljenju, žene su vrhunski sposobne, efikasne u planiranju, orgnizaciji i realizaciji, emotivno su inteligentne i osvešćene, komunikativno jake. Ipak veruje da je tajna u balansu sa muškarcima, koji imaju druge jake strane. Ono što se menja jeste tržište rada.

“Deficit radnika javlja se u sve više delatnosti, čak i kada je reč o nižekvalifikovanim poslovima. Tržišta se danas otvaraju i povezuju, radnici su mobilniji, a nove generacije postaju dominantna radna snaga”, smatra Ćetkovićeva. Dodaje da su najtraženiji poslovi u oblasti trgovine, prodaje i administracije.

Kakvi su idealni kandidati i poslodavci?

Prema njenim rečima, idelani kandidati su oni koji imaju pozitivan stav prema životu i radu, koji imaju energiju i iskrenu želju i težnju da obavljaju svoj posao što je bolje moguće i da ga unapređuju. Najvažnije je da su spremni konstantno da uče i da se usavršavaju, kako bi se prilagođavali promenama koje nameću tržište i novi trendovi. 

“Ako već pominjemo savršene kandidate, ne mogu da ne pomenem da će takvi kandidati želeti da se zaposle i grade svoje karijere samo u onim kompanijama koje se sa svoje strane trude da budu što savršeniji poslodavci, da ih tretiraju kao partnere u poslu, ukazuju poverenje i daju autonomiju i stravaju podsticajno mesto za rad”, naglašava Ćetkovićeva.

Zaposleni ponovo u fokusu

Tvrdi i da je visoka nezaposlenost radnike učinila lako zamenjivima, pa se pogoršao i odnos poslodavaca prema njima. Traganje radnika za boljim radnhim mestima, kao i sveprisutna otpuštanja, dovela su do čestih promena poslova. 

“Sada delom imamo nasleđe tog sistema, ali sve veći nedostatak radnika na tržištu lagano vraća zaposlenog u fokus.  Što je deficit veći, pritisak na poslodavcima je da u svojim kompanijama stvaraju uslove, vrednosti i kulturu koja će privući ono malo preostalih kvalitetnih kandidata”, rekla je Sonja Ćetković.

Izvor: Wannabemagazine

Foto: Pixabay / styles66

Prijava na newsletter

Pročitajte još: