Borba za zaštitu životne sredine kroz sedmu umetnost

Borba za zaštitu životne sredine kroz sedmu umetnost

Za ekologiju se kaže da je nauka o borbi da se pomire sukobljeni interesi u određivanju spoljašnjih uslova života i veza živih organizama s njihovim prirodnim okruženjem. Očuvanje životne sredine je osnov zdravog života i ljudske egzistencije uopšte. Zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koje imaju za cilj očuvanje biološke ravnoteže. To zahteva preduzimanje niza zakonskih, tehničkih i tehnoloških mera koje na najbolji način mogu da spreče uzroke, ublaže ili otklone posledice u životnoj sredini.

Prioriteti u zaštiti životne sredine su dugoročno upravljanje prirodnim resursima, zemljištem, vodom, predelima, sa integralnim pristupom u borbi protiv zagađivanja i prevenciji stvaranja otpada, redukciji potrošnje energije naročito iz neobnovljivih izvora, unapređenje upravljanja i razvoj efikasnih i čistih načina transporta i proizvodnje.

Osnovni princip na kome se zasniva zaštita životne sredine je princip predostrožnosti i prevencije. Svaka aktivnost mora biti planirana i sprovedena na način da prouzrokuje najmanju moguću promenu u životnoj sredini i da predstavlja najmanji rizik po zdravlje ljudi i životinja, smanji opterećenje prostora i potrošnju sirovina i energije. To je veoma složen proces i treba da bude dugoročna obaveza svih članova društva kako bi se postigao rezultat.

Slobodna zona je filmski festival osnovan 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.
Novi projekat Filmskog festivala Slobodna zona koji će ovog leta ozeleneti trgove i parkove pet gradova se zove Zeleni bioskop. Zeleni bioskop predstavlja projekcije dokumentarnih i igranih filmova koji tematski u fokusu imaju ekologiju i zaštitu životne sredine.

Ideja Zelenog bioskopa je da doprinese podizanju nivoa ekološke svesti kod građana o zaštiti životne sredine i da ih podstakne na kritičko promišljanje kako se odnose prema sredini u kojoj žive. Zbog toga su i projekcije zamišljene na otvorenom, u prostoru u kom će se spajati publika i okruženje, u kom će filmska priča i na ovom nivou korespondirati sa publikom. Takođe, projekat želi da doprinese decentralizaciji kulture kroz popularizaciju filmskog stvaralaštva i za cilj ima da obogati kulturni život odbranih projektnih gradova.

Prvi grad u kom će Zeleni bioskop gostovati jesu Sremski Karlovci. Uz podršku Opštine Sremski Karlovci projekcije će se održavati u dvorištu Ekološkog centra Radulovački danas, u petak 22. i sutra, u subotu 23. jula. Filmovi koji su na repertoaru su „Tajni život drveća“ i „Zemlja meda“ sa početkom prikazivanja u 21h.

Filmski festival Slobodna zona ovim projektom koristi film kao sredstva koje komuniciranjem o aktuelnim problemima ukazuje upravo na ovakav značaj sedme umetnosti – kao prostora u kom se preispituje realnost i koji se obraća drugima. Tema je odabrana po kriterijumu važnosti za sve nas a to je svakako zaštita sredine u kojoj živimo.

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i biće deo programskog luka Dunavsko more kao i Grad Novi Sad. Projekcije su besplatne za publiku koja će se uživajući u najnovijim ostvarenjima u oblasti igranog i dokumentarnog filma informisati o aktuelnim ekološkim temama.