Autentični spomenici kulture u Novoj Crnji

Ukoliko ste pročitali naš tekst o Turističkim potencijalima Opštine Nova Crnja sigurno su vam za oko zapali autentični spomenici kulture koje poseduje ova opština. Ovim tekstom želimo da vam približimo kulturno i istorijsko nasleđe koje možete posetiti u Opštini Nova Crnja.

Ukoliko ste pročitali naš tekst o Turističkim potencijalima Opštine Nova Crnja sigurno su vam za oko zapali autentični spomenici kulture koje poseduje ova opština. Ovim tekstom želimo da vam približimo kulturno i istorijsko nasleđe koje možete posetiti u Opštini Nova Crnja.

Crkva Svetog Prokopija u Srpskoj Crnji

Srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Velikomučeniku Prokopiju nalazi se u Srpskoj Crnji. Tačno vreme građenja nije nikada jasno utvrđeno, kao podaci pojavljuju se 1775.godina i 1788.godina. Unutrašnjost crkve je ukrašena ikonostasom koji datira od različitih autora i različitih vremenskih perioda. Stariji rad, za koji se veruje da potiče iz 1788. godine deo je majstora nepoznatog slikara, dok je mlađi rad delo Đure Jakšića i potiče iz 1853.godine. Ikone Bogorodičin tron, Arhijerejski tron i Pevnice pripadaju ranim radovima Đure Jakšića na kojima se vidi jasan uticaj ikona Konstantina Danila. Ikone koje se nalaze u ovoj crkvi su značajne jer spadaju u malobrojna dela koja je Đura Jakšić ostavio, a tiču se crkvenog slikarstva. Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin 2011.godine je sproveo projekat rekonstrukcije fasade crkve, dok su mnogi delovi poput tornja zvonika ostali autentični u svom obliku baš kao iz 19.veka.

Rodna kuća Đure Jakšića

Đura Jakšić je bio srpski slikar, pesnik, pripovedač i učitelj. Možemo reći da pripada grupi vodećih slikara epohe srpskog romantizma. Rođen je u Srpskoj Crnji 1832.godine u svešteničkoj porodici. Danas u Srpskoj Crnji možete posetiti njegovu rodnu kuću koja se smatra spomenikom kulture od velikog značaja. Rodna kuća Đure Jakšića je panonskog tipa sa dva ulična prozora, izgrađena početkom 19.veka. Na kući su vršene intervencije u dva navrata – 1961. i 1981. godine, a radove je pratio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. Tada ovaj, za našu kulturu i istoriju važan spomenik kulture nije bio prezentovan na adekvatan način niti je pružao posetiocima ikakve dodatne informacije. Poslednjih godina Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina pristupio je izradi projekta kojim je realizovana sasvim drugačija i modernija prezentacija same kuće, ali i mnogobrojnih dela ovog srpskog umetnika. Unutar kuće sada se nalazi muzej i printovi najpoznatijih dela Đure Jakšića.

Dvorac Franca Nojhauzena

Dvorac Franca Nojhauzena nalazi se u Srpskoj Crnji, pored glavnog puta koji vodi ka Rumuniji, na samo par kilometara od graničnog prelaza. Dvorac je sagradio nemački general Franc Nojhauzen sa namerom da mu ovaj dvorac služi kao letnjikovac i za lov. Ono što je interesantno jeste da je ovo jedini dvorac na području Banata koji je podignut za vreme

Drugog svetskog rata u periodu između 1941. – 1943. godine i to od strane nemačkog oficira, a poslednji podignut u Vojvodini u periodu od 18.veka do kraja Drugog svetskog rata. Dvorac krase materijali poput mermera i kovanog gvožđa, dok je enterijer skoro u potpunosti očuvan i luksuzno opremljen hrastovim drvetom, kaminom, mermerom i vitražima. Nakon Drugog svetskog rata dvorac je više puta menjao svoju namenu, ali nijedna nije bila primerena i usklađena sa samom arhitekturom ovog velelepnog objekta. Treba naglasiti da je ovo jedan od najbolje očuvanih dvoraca u Vojvodini, ako ne i šire, i da predstavlja dragulj koji Opština Nova Crnja još uvek nije iskoristila na potpuno ispravan način.

Crkva Svetog Nikole u Radojevu

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Radojevu podignuta je 1841.godine čemu svedoče arhivska dokumenta sačuvana u samoj crkvi. Unutrašnjost crkve je kompletno oslikana sredinom 19. veka i delo je Nikole Aleksića. Ikonostas sadrži ukupno 34 ikone. Svojom monumentalnošću, konstruktivnim rešenjima i izuzetnim ikonostasom ova crkva predstavlja veoma značajno kulturno dobro.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: