Ako nemate 15 godina radnog staža, možete da radite i posle 65. godine

Penzija se ostvaruje sa 15 godina radnog staža, pa ukoliko do 65. godine ne stičete pravo na penziju, morate da radite i dalje.

Bračni par Staković iz Ljiga nalazi se u takvoj situaciji da suprug (65) ima samo pet godina staža, dok će supruga (51) do 65. rođendana imati 14 godina staža. Ono što ih je zabrinulo jeste da li će ostati bez penzije. 

“Supruga može da počne da radi u obližnjoj prodavnici. Samo, šta će sa 14 godina staža kad po zakonu mora da radi najmanje 15 da bi se penzionisala. Da li to znači džaba sve uplate i kome onda ide taj novac koji je poslodavac uplaćivao? Ima li načina da bar ona, ako ja već ne mogu, nekako dobije penziju posle 14 godina rada?”, pita se Staković.

Dodaje da su ceo život radili na nadnicu i od toga živeli, ali da im to nije bilo dovoljno da istovremeno uplaćuju poljoprivrednu, niti samostalnu penziju. Staković je pet  godina radio kao vozač teških poljoprivrednih mašina, ali je firma propala.

Ne prestaje svaki staž sa 65 godina

U PIO fondu kažu da ne prestaje svaki staž samim tim što je neko napunio 65 godina starosti. Potrebno je da neko ima najmanje 15 godina radnog staža i uplaćenih doprinosa. Prema odredbi člana 175 tačka 2 Zakona o radu, radni odnos prestaje kada zaposleni navrši 65 godina života i minimum 15 godina staža, ukoliko se zaposleni i poslodavac drugačije ne dogovore.

Ovi uslovi su kumulativni, odnosno radni odnos ne mora da prestane kad neko proslavi 65. rođendan. Za zaposlene, koji su u radnom odnosu i posle 65. godine, poslodavac je u obavezi da, kao i do tada, uplaćuje doprinose za PIO na osnovu kojih se utvrđuje ukupan staž. Takođe, Zakonom o PIO nije propisano da osiguranik po bilo kom osnovu zaposlenosti, bilo da je reč o samostalnim delatnostima ili poljoprivrednim, prestaje da radi sa navršenih 65 godina.

To znači da u ovim okolnostima, ako se supruga zaposli, može da ostvari penziju, ako nastavi da radi i posle 65. godine, jer će imati najmanje 15 godina uplaćenih doprinosa.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay / aderna

Prijava na newsletter

Pročitajte još: