8 zanimljivih stvari koje možete uraditi besplatno u Rumi

Smeštena na južnim obroncima Fruške gore, Ruma se nalazi u centralnom delu Srema. Pored dobre i lako dostupne lokacije, područje Rume je pogodno za turizam i zbog svojih kulturno-istorijskih dobara i prirodnih lepota.

Smeštena na južnim obroncima Fruške gore, Ruma se nalazi u centralnom delu Srema. Pored dobre i lako dostupne lokacije, područje Rume je pogodno za turizam i zbog svojih kulturno-istorijskih dobara i prirodnih lepota.

1. Spomenik Revolucije

Nalazi se u samom centru grada. Izgrađen je 1975. godine i od tada je nekoliko puta menjao izgled. Od prvobitnog izgleda ostalo je samo sedam truba na betonskim postamentima. Truba je i simbol poziva na juriš u borbu za slobodu. One asociraju na sedam Vojvođanskih brigada i okrenute su prema mestu nastanka, tri ka Fruškoj Gori, a četiri ka Bosni.

2. Rumski vašar

Rumski vašar je simbol Rume, održavanje se još od 1747. godine, kao privilegija koju je gradu dala carica Marija Terezija. Danas se zbog ogromnog interesovanja prodavaca i kupaca održava se dva dana, 2. i 3. u mesecu. Vašar nudi jedinstven vid zabave, privlačan za široke narodne mase, a na njemu se nudi bukvalno sve, od igle do lokomotive, ljudi dolaze da kupuju i prodaju konje, stoku, poljoprivredne mašine, opremu za lov i ribolov, kvalitetna kožna sedla, sadnice voća, semena povrća, baštenske garniture, burad za vino i rakiju, cveće. Rumski vašar je jedan od najjačih vašara tog tipa u Evropi.

3. Borkovačko jezero

Na oko 2 km od Rume, nalazi se veštačko Borkovačko jezero, nastalo 70-tih godina prošlog veka. U letnjem periodu temperatura vode dostigne i do 30 stepeni i kupanje u jezeru je dozvoljeno. Bogato je raznim vrstama riba poput soma, smuđa, babuške, amura, a najviše ima šarana. Iako je prvobitna namena jezera bila navodnjavanje zemljišta, danas više služi kao turistička atrakcija i kao mesto za odmor u prirodi.
U blizini jezera, nalazi se istoimeno izletište. Ovo mesto nazivaju “pluća regije”, zbog svoje lokacije i biljnog sveta, a najviše bora. Tokom šetnje ovim kompleksom možete uživati u potočiću, kojeg ne možete da ne primetite, a takođe možete i trenirati na trim stazama uz koje postoje i pomoćni rekviziti za vežbanje.

4. Arheološko nalazište Basijana

Veoma značajan istorijski lokalitet koji nažalost nije dovoljno istražen. Nа lokаlitetu Grаd kod Donjih Petrovаcа desetak kilometara od Rume nаlаze se ostаci rimskog grаdа Bassianae. Pretpostavlja se da je prvobitno naselje osnovano u 1. veku kao autonomni civitas. Basijana je velikim delom uništena invazijom Huna, 454. godine, i kasnije Gota, ali nije uništeno svedočanstvo o značaju ovog grada. Zanimljivo je i to da Hierokle (vizantijski gramatiča) u svojim spisima navodi Basijanu kao sedište episkopije.

Mаnjа аrheološkа istrаživаnjа obаvljenа su 1882. i 1935. godine. Tаdа je otkrivenа konstrukcijа bedemа sа kulаmа kаo i tri zgrаde grаđene od kаmenа i opeke, sа sistemom grejаnjа, podnim mozаicimа, freskаmа nа zidovimа i kаnаlizаcionom mrežom. Sа ovog lokаlitetа potiču mnogobrojni površinski nаlаzi: kerаmičke i stаklene posude, nаkit, novаc, kаmeni votivni spomenici i skulpture. Od te 1935. godine, do danas, na Basijani, zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije se radilo ništa, mada se zvanično nalazi pod zaštitom države od 1947. godine.

5. Arheološko nalazište Gomolava

Gomolаvа je prаistorijski svetski poznat аrheološki lokаlitet koji se nаlаzi kod Hrtkovаcа. Bilа je nаseljenа tokom šest milenijumа i spаdа u red nаjpoznаtijih lokаlitetа u Evropi. Višeslojno аrheološko nаlаzište je nаselje nа kome su zаbeleženi horizonti stаnovаnjа iz kаsnovinčаnskog, eneolitskog, rаnog bronzаnog i gvozdenog dobа. Prvа iskopаvаnjа vršenа su 1904, а od 1953. godine počinju sistemаtskа istrаživаnjа kojа, sа prekidimа, trаju do dаnаs. Između 1965. i 1985. godine izvršena su najznačajnija otkrića i ustanovljen gotovo neverovatan kontinuitet na lokalitetu, od neolita od srednjeg veka, od vinčanske kulture preko Skordiska i Rimljana do seoskog groblja sa kapelom iz XV veka.

Predmeti nađeni na potezu Gomolave danas su izloženi uglavnom u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i Zavičajnom muzeju u Rumi, a nepokretna dobra na lokalitetu, u koja spadaju ostaci neolitskog naselja, nekoliko peći i otpadnih jama za grnčariju, rimska Villa Rustica sa nekropolom i još istorijskih spomenika izuzetne vrednosti, konzervirana su za neko vreme u kom će se steći uslovi za bolju prezentaciju i detaljnije istraživanje.

6. Bara Trskovača

Bara Trskovača se nalazi na obodu sela Platičeva u južnom delu rumske opštine. Obuhvata površinu oko 168 ha i stavljena je pod zaštitu države radi očuvanja prirodnih mrestilišta retkih autohtonih vrsta riba: linjaka i zlatnog karaša, kao i staništa karakterističnih barsko-močvarnih ekosistema i močvarne vegetacije na utrinama poput trske, ševara, šaša i barskih vrba.

Plovidba čamcima duž kanala, odmor na vidikovcu uz pogled koji se pruža sve do okolnih šuma, lagana šetnja utabanim stazama oko bare samo su neke od nezaboravnih aktivnosti koje možete doživeti posetite li ovaj spomenik prirode.

7. Most razmene

Most razmene je spomen obeležje koje se nalazi na putu Ruma – Stejanovci. Locirano je sa obe strane puta u znak sećanja na 2. septembar 1943. godine kada je na ovom mestu izvršena razmena zarobljenih Nemaca za partizane i političke radnike koji su bili zarobljeni u rumskom logoru.

Napravljeno je od armiranog betona visine 3,60 m. Sastoji se iz dva dela, sa desne strane puta prema Stejanovcima pri vrhu, u usečenom delu, obeležja nalaze se ubetonirani delovi livenog gvožđa (u obliku listova) koji simbolišu razvaljene rešetke zatvora. Sa leve strane prema Stejanovcima, iza mosta, nalazi se obeležje istih dimenzija kao i prethodno sa razlikom što su pri vrhu ubetonirani listovi od livenog gvožđa koji simbolišu plamen – slobodu. U sredini obeležja ubetonirana je mermerna ploča na kojoj je uklesan i zlatnom bojom obojen tekst “Most razmene”.

8. Spomen obeležje Avionsko krilo

Spomen obeležje Avionsko krilo nalazi se kraj puta koji vodi od Rume prema auto-putu Beograd – Zagreb na mestu na kojem se nekad nalazio rumski aerodrom sa koga su, pred kraj Drugog svetskog rata, poletali avioni koji su učestvovali u proboju Sremskog fronta. Spomenik je postavljen prvoj Saveznoj pilotskoj školi koja je u Rumi postojala od 1948. do 1954. godine. U periodu najveće aktivnosti škola je raspolagala sa 60 školskih aviona za obuku pilota, 60 aviomehaničara i 70 nastavnika letenja, sa pomoćnim službama u kojima je bilo zaposleno preko 100 radnika, većinom građana Rume.

Foto: Autor: Saskafoto – Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21722332

Prijava na newsletter

Pročitajte još: