10 zanimljivih stvari koje možete uraditi besplatno u Subotici

Subotica je grad bogate tradicije i kulture. Grad je koji će vas sigurno zadiviti i koji ćete sigurno uživati da otkrivate, jer ima mnogo toga da se vidi. Ističemo 10 stvari, ali je spisak mnogo duži.

Subotica je grad bogate tradicije i kulture. Grad je koji će vas sigurno zadiviti i koji ćete sigurno uživati da otkrivate, jer ima mnogo toga da se vidi. Ističemo 10 stvari, ali je spisak mnogo duži.

1. Gradska kuća

Neizostavna i najbitnija građevina koju možete videti u Subotici. Gradska kuća je spomenik kulture od velikog značaja zbog svoje lepote i važnosti. Prepoznatljiva je po svojoj dekoraciji, na fasadi se nalaze cvetovi lale koji je simbol grada, listovi, srca, paunova pera, dok se na prozorima nalaze unikatni i raznobojni vitraži koje je oslikao mađarski slikar Šandor Nađ.
Sagrađena je u periodu između 1908. i 1912. godine, a projektovali su je poznati budimpeštanski arhitekti Marcel Komor i Deže Jakab. Visoka je 76m i zauzima površinu od 5838m².
U gradskoj kući je smeštena: velika većnica (u njoj se odvijaju zasedanja Skupštine, venčanja, koncerti i drugi skupovi od važnosti), istorijski arhiv, Gradska uprava, butici, banke.
Kod gradske kuće se nalazi i mapa užeg centra grada, te je dobro da vam ovo bude početna tačka odakle ćete nastaviti sa razgledanjem.

2. Sinagoga

Subotica je grad u kojem se svaka vera jednako poštuje i svaka vera ima svoje verske objekte. Sinagoga je delo istih arhitekata koji su projektovali gradsku kuću i podignuta je 1902. godine. Monumentalna građevina jedno je od najvrednijih srednjeevropskih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture. Odlikuju je smela i moderna arhitektonska rešenja, ukrasi od vitraža, kao i stilizacije preuzete iz mađarskog folklora, kao što su stilizovane latice ruža, ljiljana i karanfila i paunovog perja.

3. Katedrala Sv. Tereze Avilske

U centru se nalazi katedrala, građena od 1773. do 1779. godine, koja svojim baroknim izgledom sve turiste ostavlja bez daha. Katedrala je posvećena zaštitnici Subotice, Sv. Terezi Avilskoj i dobila je poseban blagoslov Pape ispred nje se nalazi bista Aleksandra Lifke.
Još 1973. je proglašena spomenikom velikog značaja, a naredne godine joj je Papa Pavle VI dodelio titulu male bazilike. Katedrala je obogaćena oltarskim slikama umetnika Kaspar Šlajbera i Emanuela Vala i izuzetno je značajan deo kulturne baštine.
Pripada subotičkoj katoličkoj eparhiji i ima status male bazilike od 1974. godine. Projektini plan napisao je Franc Kaufman. Lođa dostiže visinu od 18 metara, a svetionik 64 metra. Između dve kule sa zvonicima stoji statua Bogorodice. Tokom 19. veka unutar crkve izgrađena je propovedaonica i instalirane su orgulje. Obnovljena je 1973. godine i ponovo 2015.

4. Srpska pravoslavna crkva Sv. vaznesenja Gospodnjeg

Srpska pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici podignuta u periodu od 1723. do 1726. godine, a njen ktitor bio je Nikola Dželebdžija, trgovac, koji se bavio gajenjem i prodajom stoke.
Vreme gradnje potvrđuje i zapis na starom ikonostasu, koji je kasnije poklonjen manjoj crkvi, posvećenoj Sv. Dimitriju u Aleksandrovu.
Danas hram predstavlja karakterističan primer neobaroknih crkava sa diskretnim dekorativnim elementima secesijskih linija izvedenih na fasadnom platnu, često primenjivanih i na sakralnoj arhitekturi iz tog vremena.

5. Franjevačka crkva

Poznata je i kao Stara crkva. Na mestu gde se danas nalazi crkva od 1439. godine postoji subotička tvrđava. Ova tvrđava imala je bitnu ulogu u strategijskim potezima protiv Turaka. U prizemlju subotičke kule 1695. godine franjevci su osnovali kapelu čijim je proširenjem osnovana ova crkva 1730. godine.
Prva osnovna škola u Subotici osnovana je u ovom samostanu 1731. godine, nakon čega i gimnazija 1747. i nešto kasnije viša škola retorike i filozofije.
Posebno je bogata biblioteka samostana koja čuva preko 15.000 knjiga. Među njima se nalazi inkanabula iz 15. veka koja opisuje preseljenja i borbe Hrvata-Bunjevaca da očuvaju svoju veru i tradiciju. Samostan takođe čuva i umetnine iz 18. veka koje, između ostalih, čine 13 oltarnih slika i 33 slike franjevačkih svetaca iz 18. veka, zajedno sa raspelima i drvenim kipovima. Sveti Antun Padovanski ima počasno mesto u samostanu, te se ispred njegove biste skupljaju vernici da mu odaju počast i izgovore molitvu.

6. Muhadžir džamija

Muhadžir džamija otvorena 2008. godine, prvi je islamski objekat koji je izgrađen u poslednja dva veka na magistralnom putu od Sofije do Budimpešte. Džamija predstavlja harmoničnu građevinu sa kupolom i minaretom visokim 25 metara.

7. Kelebijska šuma

Ova divna šuma, nalazi se u neposrednoj blizini graničnog prelaza Kelebija i prostire se na neverovatnih 20 hektara. Puna je interesantnih i edukativnih sadržaja za turiste i odlično mesto da provedete lep dan u prirodi sa porodicom. Ima lepo uređen park i jezerce i možete videti tradiconalne i veoma dobro očuvane fijakere, kao i muzej kočija.
Za sve ljubitelje konja i životinja ovo mesto je pravi raj na zemlji. Kelebijska šuma je dovoljno široka i prostrana, tako da čak i jahanje konja može proći neometano, a vi ćete sigurno uživati u slobodi, prirodi i prostranstvu.

8. Subotička peščara

Subotička peščara druga je po veličini nakon Deliblatske. Dine peščare su visoke od četiri do šest metara. Područje peščare je šumsko-stepsko, a najznačajnija su vlažna staništa formirana u dolini rečice Kireš, koja se smatraju najugroženijim u Evropi. U peščari je zabranjen lov ili bilo koje drugo ugrožavanje flore i faune. Sinonim za floru je retka biljka šafranjika, a kada je fauna u pitanju tu retka vrsta glodara – vojvođansko slepo kuče koje vreme provodi uglavnom pod zemljom i hrani se korenjem trave, kao i sedamdeset vrsta ptica.

9. Palićko jezero

Najveće jezero u Srbiji već dug niz godina okuplja veliki broj turista zbog svoje jedinstvene lepote, prirode i bogatih sadržaja. Izvanredni objekti sa početka 20. veka su mesta koja se moraju obići (Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand i Muzički paviljon), prelep Veliki park, prepoznatljivo jezero kao i mir i tišina čine Palić idealnim prostorom za odmor i uživanje.

10. Jezero Ludaš

Bogata flora i fauna, retke, zaštićene vrste i nesvakidašnje prostranstvo koje ga okružuje, učinili su da Ludaško jezero postane Specijalni rezervat prirode, ali i svojevrsni muzej na otvorenom čija raznolikost budi maštu. Zauzima veličinu od 328 hektara. Okolina jezera naseljivana je još od kamenog doba i do danas su sačuvani tragovi iz nekoliko istorijskih perioda. Biljni i životinjski svet je ono po čemu je oblast jezera možda i najpoznatija, pa tako imate priliku da vidite preko 38 vrsta ptica kojima je jezero važna lokacija za ishranu na migracionom putu, 20 vrsta riba, brojne vodozemce, srne, zečeve, vidre. Biljne vrste koje ovde rastu specifičnog su oblika i boja, među njima se nalaze zaštićene vrste veliki kaćunak i zeleni morski trozubac.

foto: www.visitsubotica.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: