10 zanimljivih stvari koje možete uraditi besplatno u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci su grad u kojem ste na svakom koraku u dodiru sa istorijom, kulturom i građevinama od kojih zastaje dah i šetnjom kroz grad ćete sigurno osetiti da ste svedoci bogate kulturne baštine. Imaju sve ono što je potrebno za odličan izlet, spomenike kulture, arhitektura i predivna priroda. Jedno je sigurno, bićete bogatiji za fenomenalno iskustvo, a mi vam predlažemo koje zanimljive stvari možete videti besplatno.

Sremski Karlovci su grad u kojem ste na svakom koraku u dodiru sa istorijom, kulturom i građevinama od kojih zastaje dah i šetnjom kroz grad ćete sigurno osetiti da ste svedoci bogate kulturne baštine. Imaju sve ono što je potrebno za odličan izlet, spomenike kulture, arhitektura i predivna priroda. Jedno je sigurno, bićete bogatiji za fenomenalno iskustvo, a mi vam predlažemo koje zanimljive stvari možete videti besplatno.

1. Patrijaršijski dvor

Patrijarširski dvor jedna je od najvelelepnijih građevina u Sremskim Karlovcima. Spomenik kulture od izuzetnog istorijskog značaja jedan je od najlepših primera vladičanskih dvorova. Slobodno se može reći da je Patrijaršijski dvor prava riznica srpske kulture i istorije. U njemu čuvaju dragoceni portreti episkopa, retki rukopisi i umetnički predmeti. Pored toga, sama građevina poseduje velelepnu arhitekturu o čijem se svakom detalju vodilo posebno računa, a turisti mogu da uživaju i u lepo uređenom vrtu dvora, kao i bogatoj riznici.

2. Karlovačka gimnazija

Zgrada gimnazije u sadašnjem izgledu podignuta je 1891. godine i nalazi se na uglu Trga Branka Radičevića i Ulice karlovačkih đaka. Za izgradnju novog zdanja gimnazije najzaslužniji su patrijarh German Anđelić i njegov brat Stevan.

Karlovačka gimnazija je od svog osnivanja od izuzetnog značaja, jer je bila zaslužna za stvaranje novih ideja i važnih promena u srpskom obrazovanju. Na gimnaziji dominiraju snažne i upečatljive žute i crvene nijanse predstavlja mešavinu različitih tradicionalnih i modernih elemenata, kao i raznobojni vitraži, a u unutrašnjosti gimnazije između ostalog možete videti: biblioteku koja broji fenomenalnih 18.000 naslova, fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, četvorojevanđelje iz 16. veka, prva izdanja Dositeja Obradovića, Branka Radičevića i Vuka Karadžića.

3. Duškov vidikovac

Vidikovac na dva nivoa pruža pogled na Karlovce, Dunav, kao i Bačku ravnicu. Do vidikovca treba da se savlada veliki broj stepenika, ka Magarčevom bregu, ali vredi ne samo zbog divnog pogleda već se tu nalazi i skulptura pesnika Duška Trifunovića po kome je vidikovac i dobio ime, kao i pozlaćeni krst, delo akademskog slikara Stevana Filipovića.

4. Dvorska bašta

Nekadašnja botanička bašta, napravljena 1844. godine, predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe i nalazi se pod zaštitom države kao Spomenik prirode botaničkog tipa. Dvorska bašta, obuhvata 7,29 ha i podignuta je po ugledu na bečke parkove pre 178 godina. Prostire se na dva nivoa. U gornjem delu su sportsko-rekreatvni sadržaji, a u donjem šetališta. Hladovinu će vam praviti razni lišćari i četinari, a sasvim sigurno ćete uživati u mirisima prirode, kao i predivnim bojama u koje god godišnje doba da je posetite.

5. Stražilovo

Stražilovo je fruškogorsko izletište, udaljeno četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, ali prosto je neodvojivo da kada ste već u gradu ne posetite i ovo mesto. Njegovom značaju najviše doprinosi grob poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Trideset godina posle pesnikove smrti u Beču njegovi posmrtni ostaci preneti su na Stražilovo, a dobrovoljnim prilozima srpske zajednice podignut je kameni spomenik u obliku piramide. Zanimljivo je da su kameni blokovi u osnovi spomenika doneti iz različitih krajeva naseljenih Srbima. Na svakom bloku postoji natpis mesta iz kog potiče taj kamen. Spomenik je uništen za vreme Drugog svetskog rata, ali je nakon toga brzo obnovljen.

Na spomeniku stoji kamena ploča sa poznatim natpisom: „Mnogo ‘teo, mnogo započeo, čas umrli njega je pomeo”.

6. Saborna crkva Svetog Nikole

Saborna crkva Svetog Nikole je glavni i najveći pravoslavni hram, smešten uz nekadašnje sedište Srpske patrijaršije, nezaobilazna je znamenitost Karlovaca.
Na prednjem delu crkve ističu se dva velika zvonika i jedan mali između njih. Na prozorima se nalaze vitraži, rad nemačkih majstora, a iznad horske apside je veliki vitraž Svetog Nikole. U oltarskom prostoru nalazi se veliki ikonostas koji su oslikali Teodor Kračun i Jakov Orfelin.

Veliki značaj Saborne crkve u Karlovcima se ogleda u tome što su u kripti crkve sahranjene cenjene vladike, a zidovi ovog velelepnog zdanja krase slike poznatih i uticajnih srpskih slikara. Istaknuti slikari poput Pavela Đurakovića, Nikole Neškovića, Mihajla Popovića, Simeona Jakšića i velikog Paje Jovanovića oplemenili su prostor crkve svojim slavnim, umetničkim delima.

7. Karlovački dunavac

U okviru Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradiski rit“, na dužini od 2,5 km prostire se Karlovački dunavac. Ovaj rukavac Dunava predstavlja životnu sredinu mnogim retkim i važnim biljnim i životinjskim vrstama. Bogat je vodenim, močvarnim, livadskim i šumskim biljnim i životinjskim svetom.

U Karlovačkom dunavacu živi čak 57 različitih vrsta ptica i posebno je zanimljivo mesto za istraživače i ljubitelje prirode, ako ste jedan od njih ne propustite da ga posetite.

8. Najstarija apoteka u Vojvodini

Jednu od najstarijih apoteka u Vojvodini sagradio je upravo u Sremskim Karlovcima 1890. godine Ludvig Štaser i zanimljivo je da i danas radi. Nalazi se na Trgu Branka Radičevića u starom gradskom jezgru. Prepoznatljiva je po enterijeru koji oslikava ambijent druge polovine 19. veka, a koji je napravljen u Veneciji po porudžbini. Na ovom mestu ćete se osetiti kao da ste se vratili u prošlost.

9. Zgrada Magistrata

Prekoputa česme četiri lava nalazi se zgrada Magistrata. Izgrađena je u periodu između 1808. i 1811. godine u neoklasicističkom stilu. Najznačajniji događaj vezan za ovu ustanovu jeste proglašenje Srpskog Vojvodstva. Sa balkona ovog zdanja patrijarh Josif Rajačić obnarodovao je osnivanje Srpske Vojvodine maja 1848. godine. Magistrat je do danas sačuvao svoj prvobitan izgled. Danas je u zgradi Magistrata sedište Opštine Sremski Karlovci, a zbog svoje velelepnosti jednostavno se ne može zaobići.

10. Česma Četiri lava

Česma predstavlja centralno mesto susreta mnogih i nalazi se u samom srcu grada, prekoputa Magistrata i nedaleko od gimnazije. Podignuta je 1799. godine u čast izgradnje prvog vodovoda u Sremskim Karlovcima. Ima četiri slavine koje su simbolično uređene u obliku lavlje glave. Zanimljivo je verovanje da svako ko pije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce i tu će se venčati. Osim toga predstavlja glavno mesto za fotografisanje, pa nemojte da odete iz Karlovaca, a da se ne napravite neku fotografiju ispred prepoznatljive česme.

 

Foto: sremskikarlovci.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: