Zelena agenda od značaja za energetsku bezbednost i stabilnost

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Pragu da nacionalna bezbednost svake države zavisi od energetske stabilnosti i nezavisnosti i da će i Srbija kroz Zelenu agendu obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Pragu da nacionalna bezbednost svake države zavisi od energetske stabilnosti i nezavisnosti i da će i Srbija kroz Zelenu agendu obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost.

Mihajlović, koja je u glavnom gradu Češke učestvovala na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji u Evropi, u organizaciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju, navela je da Zelena agenda ostaje glavni globalni proces.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je na ovom važnom skupu bilo reči o činjenici koja sada još više dobija na značaju – a to je da energetska bezbednost predstavlja i nacionalnu bezbednost.

Ona je rekla da je ukazano na to da brži i efikasniji razvoj kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i podizanje energetske efikasnosti predstavljaju jedan od načina da svaka država bude nezavisna, što je i naš cilj.

Razgovarali smo o svim izvorima energije koji mogu doprineti energetskoj diverzifikaciji, sigurnosti i nezavisnosti, prenela je Mihajlović, dodavši da je u Srbiji u toku izrada nacionalnog integrisanog klimatskog plana i energetske strategije i da će time biti određen razvoj energetike u narednim decenijama.

Suština je da učinimo sve što možemo da u proizvodnji električne energije budemo potpuno nezavisni u narednim decenijama. Moramo da vodimo računa o tome kakvu ćemo energiju da proizvodimo, to nije pitanje samo Srbije, već i stabilnosti i razvoja celog regiona, zaključila je potpredsednica Vlade.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: mre.gov.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: