Zaprege kao važan deo tradicije Kikinde

Da li ste znali da je Kikinda grad u Srbiji sa najvećim brojem zaprega? Niste? A da li ste znali da ovog leta u zapregama mogu uživati apsolutno svi, kako građani Kikinde, tako i svi koji odluče da posete ovaj grad u Banatu.

Da li ste znali da je Kikinda grad u Srbiji sa najvećim brojem zaprega? Niste? A da li ste znali da ovog leta u zapregama mogu uživati apsolutno svi, kako građani Kikinde, tako i svi koji odluče da posete ovaj grad u Banatu.

Zaprege i Kikinda – neraskidiva veza

Zaprege (fijakeri) i konji su važan deo istorije i tradicije Kikinde. Kikinda je danas, a tako je bilo i u prošlosti, grad u Srbiji koji ima najveći broj zaprega. Danas u Kikindi postoji trideset zaprega. Kikinda je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bila poznata po broju zaprega, ali i po velikom broju konja. Tih godina u Kikinda je brojala oko 5 000 konja, dok je danas taj broj spao na svega 130. Međutim, mali broj konja nije bio razlog da se tradicija ne obnovi, i da ovaj grad postane opet poznat po konjima i fijakerima. Ove godine, zahvaljujući saradnji Turističke organizacije opštine Kikinda i dva konjička kluba – „Kikindsko konjičko udruženje“ i Konjički klub “Banat” tradicija se nastavlja i dostupna je svima.

Vožnja fijakerom kao deo turističke ponude

Svi Kikinđani, ali i oni koji se odluče da turistički posete ovaj grad koji se nalazi na severu Banata imaju priliku da od 10. jula svako naredno nedeljno popodne ispune vožnjom fijakerom kroz najlepše ulice Kikinde. Na ovaj način pored toga što ćete osetiti deo tradicije ovog grada, takođe ćete se osetiti kao da putujete kroz vreme, kada je su gradom umesto taksista kružili fijakeri. Ova ideja postoji još od 2005.godine ali nikada nije realizovana na odgovarajući način, iako je bilo pokušaja da se uvede taksi-fijaker, međutim to nije zaživelo. Ideja je promenjena, trenutni cilj je da vožnja fijakerima u Kikindi zaživi kao nešto što je u tom gradu uobičajeno.

Fijakeri se svake nedelje nalaze na platou kod Zelene pijace u samom centru grada, to je polazna tačka svake vožnje. Građanima će u svakom momentu biti dostupno pet – šest fijakera. Termini u kojima se možete provozati svake nedelje su od 18h do 20:30h. Trajanje jedne vožnje je ograničeno na pola sata , kako bi što više građana bilo u prilici da se provoza. Tokom vožnje pogledom iz fijakera obilazite najlepše delove ovog banatskog grada kao što su ulice generala Drapšina i braće Tatić. Ono čime su građani začuđeni, ali istovremeno i oduševljeni jeste da vožnja zapregama (fijakerom) nema fiksnu cenu, već da se fijakeristima ostavlja bakšiš.

Škola jahanja za najmlađe

Pored zaprega, nešto po čemu je Kikinda oduvek bila poznata jesu konji. Kako se rodila ideja da se tradicija vožnje fijakerima obnovi, tako je došlo i do ujedinjenja konjičkih klubova pa je od 1. jula, na Starom pogonu broj 3, organizovana škola jahanja za najmlađe.

Škola jahanja namenjena je deci od 6 do 14 godina i besplatna je tokom jula meseca, dok se cenovnik za dalje mesece nije još utvrdio. Časovi jahanja će se odvijati u poslepodnevnim časovima, sa decom će raditi licencirani trener. Škola jahanja je oformljena sa ciljem da deca upoznaju konje, razbiju eventualne strahove i sutra nastave tradiciju koja se u Kikindi godinama gradila.

Turistička ponuda Kikinde ovog leta svakako ima svoje adute, na vama je samo da se zaputite na sever Banata i uživate u vožnji, najplemenitijim životinjama i nekim od najlepših ulica u Vojvodini.

Foto: R.Šegrt

Prijava na newsletter

Pročitajte još: