Vrste televizora – od katodne cevi do QLED tehnologije

QLED televizori imaju kvalitetniju boju i bolju osvetljenost od većine drugih tipova. Po tehnologiji i hardveru, više podsećaju na LED ekrane, ali je kvalitet slike daleko kvalitetniji kod QLED modela. Dugo su na tržištu samo Samsung televizori imali tu tehnologiju, međutim, u žižu javnosti je vremenom dospeo i brend TCL, koji je zapravo zajedno sa Samsungom i razvijao ovu tehnologiju.

Od 1909. godine, kada je izvedena prva demonstracija trenutnog prenosa slike, putem sistema koji je koristio mehanički skener da prenese slike preko žica do katodne cevi u prijemnik, pa sve do vremena kada su staromodni televizori sa katodnom cevi, poznati kao „kutijaši“, zamenjeni onima sa ravnim ekranom, prošao je čitav vek. Pa ipak, ta tranzicija duga više od 100 godina, u prethodnoj deceniji vrtoglavo se razvila, pa smo od prvih „ravnih“ ekrana, koji su imali plazma ili LCD tehnologiju, izuzetno brzo stigli do novih, boljih verzija, kao što su LED, OLED i QLED televizori.

Prvi naslednik LCD tehnologije bio je LED ekran, koji je fluorescentne cevi pozadinskog osvetljenja zamenio LED svetlima, koja su, zbog činjenice da su mnogo manja, napravila televizore dosta tanjim i energetski efikasnijim. Kako se ova tehnologija prva razvila, proizvodnja televizora te vrste je još uvek najpristupačnija, pa su za sada najekonomičniji izbor u svim veličinama i rezolucijama.

OLED televizori, za razliku od svojih prethodnika, ne koriste pozadinsko osvetljenje. Kod njih, organska dioda emituje svetlo, a svaki piksel može da se isključi ili da emituje sopstvenu boju. Rezultat ovakve tehnologije su izuzetno realistična slika, duboka crna boja i visok nivo kontrasta. Upravo ta mogućnost isključivanja bilo kog piksela po potrebi, dovodi do odličnih nivoa crne, kao i do vrhunskog pozadinskog osvetljenja. Međutim, mane ovakvog ekrana su što ne postoji mogućnost iste osvetljenosti kao kod QLED modela. Jedna od mana je i što su ubedljivo najskuplji na tržištu, a uglavnom se proizvode u veličinama od 55 incha i više, što dodatno utiče na njihovu visoku cenu.

QLED televizori imaju kvalitetniju boju i bolju osvetljenost od većine drugih tipova. Po tehnologiji i hardveru, više podsećaju na LED ekrane, ali je kvalitet slike daleko kvalitetniji kod QLED modela. Dugo su na tržištu samo Samsung televizori imali tu tehnologiju, međutim, u žižu javnosti je vremenom dospeo i brend TCL, koji je zapravo zajedno sa Samsungom i razvijao ovu tehnologiju, a osnovna razlika između ta dva brenda je što se TCL i dalje može naći u prodaji po mnogo pristupačnijim cenama. Svoj najveći rast beleži u SAD-u, gde je trenutno vodeći brend i nosi titulu najprodavanijih televizora. U svetu je i dalje na drugom mestu.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: