Usvojen rebalans budžeta Opštine Ruma za 2022. godinu

Na skupštinskom zasedanju odbornici Opštine Ruma usvojili su Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ruma za 2022. godinu – Drugi rebalans.

Na skupštinskom zasedanju odbornici Opštine Ruma usvojili su Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ruma za 2022. godinu – Drugi rebalans.

Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za 2022. godinu iznose 3.670.993.476,00 i to: 3.651.418.468,00 dinara iz budžetskih sredstava i 19.575.008,00 dinara iz ostalih izvora budžetskih korisnika, što je rekordan budžetski iznos, koji će omogućiti velika ulaganja u podizanje kvaliteta zivota u rumskoj opštini poručio je sa skupštinske govornice načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

“Prošle godine smo u ovo vreme za prvih 6 meseci imali 965 miliona prihodovanih u budžetu, a ove godine imamo milijardu i 524 miliona. Dakle, jasno je zašto je ovaj budžet izrazito razvojni. Obuhvatili smo sve sfere društvenog zivota u razvojnom smislu: sport, kulturu, socijalnu zaštitu, infrastrukturno opremanje opštine. Bezmalo 600 miliona više u prvih 6 meseci u odnosu na prethodnu godinu, to je budžet jedne manje opštine u Srbije. Za ovakvo budžetsko stanje su pre svega zasluzni povećani prihodi po osnovu osnovu poreza na zarade, poreza na imovinu, sa druge strane imamo prihod od prodaje zemlje na Rumskoj petlji kineskoj kompaniji “Haitian”, a po tom osnovu se u budžet slilo 356 miliona dinara. Tu očekujemo prihod još od 15 miliona dinara od promene namene koju investitor mora da uradi u narednih mesec i po dana i onda nam je najavljeno da će kamen temeljac za početak ove fabrike biti planiran za polovinu oktobra meseca”, kazao je Ljubišić.

Na skupštini se moglo čuti da su za ovu godinu planirani radovi na izgradnji kruznog toka kod Gerontološkog centra “Srem”, kompletna rekonstrukcija ulica Vladimira Nazora i Pavlovačke od Plavog krila do budućeg kruznog toka kod Gerontološkog centra; zatim prilaz gradu iz pravca Sremske Mitrovice, gde će Sremput u skorije vreme krenuti sa izgradnjom kruznog toka, a nastaviće se sa uređenjem ulice Vuka Karadžića, potom rasveta u ulici Iriški drum, nabavka cisterne za pranje ulica za JP “Komunalac”. Za ovu godinu su planirani obimni radovi na uređenju Borkovca, pošumljavanju park šume, uređenju trim staze i Borkovačkog potoka. Slede i nova ulaganja u JP “Komunalac”, obezbeđivanje dodatnih kontejnera za sve mesne zajednice, nova pomoć poljoprivrednicima, zamene kotlova u školama, kako bi se sa uglja prešlo na gas.

Dom zdravlja “Ruma” se poslednjih osam godina subvencionisao u iznosu sa po 25 miliona dinara, a ove godine je izdvojeno 50,3 miliona dinara, od čega će oko 20 miliona biti ulozeno u kupovinu nove opreme i medicinske tehnike.

“Pred nama je tezak i mukotrpan rad da realizujemo sve što smo obećali, a ono što je vazno jeste da para u budžetu ima, treba samo dobre volje i snage da sve ovo izvedemo na način kako smo planirali”, poručio je Ljubišić.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić podsetila je da će u obrazovne ustanove biti uloženo 40 miliona dinara, da slede značajna ulaganja u sve ustanove kulture, ali i Sportski centar “Ruma”, te da predstoje ulaganja i u samu socijalnu zaštitu, uređenje objekta “Horis”, tj. obezbeđivanje novih sadrzaja, nabavku kombija za prevoz dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

“Brinemo o našem kulturnom nasleđu. Cela naša centralna gradska zona ,gradsko jezgro, od Spomenika revolucije, Zavičajnog muzeja, crkava koje su već pod zaštitom Zavoda, celokupna Glavna ulica, građanske kuće izgrađene krajem 19. veka kao i ostali spomenici biće stavljeni pod zaštitu, tako da niko više neće eventualno moći da ugrozava centralno gradsko jezgro. Nama to daje mogućnost da sami iz sopstvenih sredstava, a i putem finansiranja preko različitih projekata omogućimo urešenje centralne gradske zonu. Zato smo izdvojili 12 miliona dinara za rekonstrukciju fasada u samom centru kako bi za početak sam centar zasijao onim starim i lepim sjajem“, istakla je predsednica Ćirić i dodala da će po prvi put konzervatorskim radovima biti podvrgnut i simbol grada Spomenik revolucije, popularne “Trube”.

Takođe, napravljen je i iskorak u borbi protiv bele kuge.

“U odluci o socijanoj zaštiti između ostalog mi smo predvideli i ovu tačku da se starosna granica za zene koje imaju problem, a zele da se ostvare kao majke pomera na 48 godina za prvo dete, a na 46 godina za drugo, treće i svako naredno dete. Do sada je u odluci bila praksa da bračni parovi imaju pravo da se samo jednom godišnje prijave za finansijsku pomoć, sada smo uveli i tu novinu da je neograničen broj prijavljivanja u toku jedne godine i na taj način zelimo da stimulišemo bračne parove i pomognemo im da se ostvare kao roditelji”, zaključila je predsednica Opštine Ruma.

Na sednici je najavljena i nova pomoć poljoprivrednicima.

“Videli ste i sami kolika su sredstva obezbeđena i pre ovog drugog rebalansa, no, nastojaćemo da i u toku jeseni kada stigne vreme za zetvu i novu jesenju setvu , da još jednom subvencionišemo naše poljoprivrednike. Za nabavku subvencionisanog repromaterijala smo imali sjajan odziv i sa po 30.000 smo subvencionisali oko 1.100 poljoprivrednih gazdinstava“, kazale je predsednica Ćirić.

Kada je reč o pošumljavanju, pored park šume Borkovac, za šta je naručeno 1.700 sadnica drveća starosti između 6 i 8 godina, u planu je i sadnja drvoreda duz rekonstruisanog puta ka Putincima.

Izvor i foto: www.ruma.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: