UPS: Vaučeri umesto 100 evra

NULL

Unija poslodavaca Srbije predložila je da se umesto 100 evra, građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe, kao i da javni sektor na vreme izmiruje obaveze prema privredi.

U saopštenju Unije poslodavca Srbije navodi se da im se ovih dana u velikom broju obraćaju preduzeća navodeći da im javni sektor ne izmiruje dospele novčane obaveze iz komercijalnih transakcija.

Privrednici navode da su svoje ugovorne obaveze-isporuku dobara, odnosno pružanje usluga uz naknadu izvršili u svemu u skladu sa ugovorom i u roku, ali da ni posle više upućenih poziva za plaćanje, obaveze od strane dužnika iz javnog sektora nisu izvršene u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama – stoji u saopštenju.

Iz Unije poslodavaca pozivaju pozivaju Vladu Srbije da pozovu javni sektor da, kao i svi ostali privredni subjekti, pokažu odgovornost koja se u ovom vanrednom stanju od njih očekuje.

Unija poslodavaca Srbije predložila je da se svakom punoletnom građaninu umesto novčanog iznosa od 100 evra daju vaučeri iste vrednosti sa kojima bi isključivo mogli da se plate proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme. Oni predlažu da se ovim vaučerima predvidi plaćanje dela avio karte, ali samo za avio prevoznika Air Serbia, kupe svi prehrambeni artikli i alkoholna pića, odeća, obuća, hemija, aparati za domaćinstvo, zaštitna sredstva, đubriva za poljoprivredu, građevinski materijali, ali sve to proizvedeno u Srbiji. Vaučerima bi trebalo da bude moguće, smatraju u Uniji poslodavaca, plaćanje komunalnih usluga, studentskih domova, prevoza u domaćem saobraćaju, ugostiteljskih usluga u domaćim objektima i drugo.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: