Ukidanje rodnog jaza na tržištu rada povećalo bi BDP za 4,8%

Nezaposlene žene starije od 45 godina su teže zapošljiva kategorija, a prevazilaženje rodnog jaza na tržištu rada povećalo bi bruto-društveni proizvod za oko 4,8 odsto, rečeno je na Okruglom stolu „Mogućnosti za aktivaciju nezaposlenih žena 45+ na tržištu rada", saopštilo je Udruženje Žene na prekretnici.

Nezaposlene žene starije od 45 godina su teže zapošljiva kategorija, a prevazilaženje rodnog jaza na tržištu rada povećalo bi bruto-društveni proizvod za oko 4,8 odsto, rečeno je na Okruglom stolu „Mogućnosti za aktivaciju nezaposlenih žena 45+ na tržištu rada”, saopštilo je Udruženje Žene na prekretnici.

To su pokazali rezultati studije „Ekonomski efekti usled manjeg učešća žena na tržištu rada” iz 2019. godine, i ukazali da kada bi stopa zaposlenosti žena bila kao i kod muškaraca, tj. kada bi se oko 300.000 žena zaposlilo, društvo bi bilo na dobitku i to za 1,8 milijardi evra.

Zaključke studije predstavila je profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković i ocenila da manji broj žena na tržištu rada ne predstavlja gubitak samo za njih lično, već i za društvo u celini.

Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) pokazuju da se lane broj nezaposlenih žena smanjio, ali da se procenat žena starijih od 45 godina u ukupnom boju nezaposlenih žena na evidenciji povećao za više od dva odsto i sada iznosi 48 procenata.

Statistika takođe pokazuje da skoro 90 odsto njih ima završenu srednju školu ili je sa nižom stručnom spremom i da skoro polovina žena starijih od 45 godina čeka na posao i duže od 10 godina.

Svetlana Ðorđević iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je navela da novi pravni okvir za smanjenje rodnog jaza u ekonomiji prepoznaje žene starije od 45 godina kao teže zapošljivu grupu i preporučuje niz inovativnih mera za njihovo zapošljavanje.

One se pre svega odnose na obuke, uključujući oblasti kao što su IT, zelena i cirkularna ekonomija, ali i podsticaj preduzetništvu i socijalnom preduzetništvu.

U anketi koju je organizator Okruglog stola „Mreža za podršku ženama 45+” sproveo proletos, deo žena je iskazao želju za samozapošljavanjem, zbog čega je na skupu predstavljena i finansijska podrška za žene Ministarstva privrede.

Programom podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini, Ministarstvo omogućava nezaposlenim ženama i mladima, koji su tek započeli sopstveni biznis i onima koji tek žele da ga pokrenu, da dođu do neophodnih finansijskih sredstava kroz kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava, pojasnila je Marija Stošković iz Ministarstva privrede.

U spomenutoj anketi žene su takođe istakle da su zainteresovane i za udruživanje sa drugim ženama.

Istaknuto je da na individualnom planu, veća zaposlenost žena nije važna samo za ostvarivanje materijalne sigurnosti, već pruža i kvalitetniji život zbog psiholoških prednosti, kao što je osećaj pripadanja, samopoštovanja i posedovanja socijalnog statusa.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: