Ugostiteljski objekti se otvaraju – Koja pravila moraju da se poštuju?

NULL

Odluka Kriznog štaba o otvaranju ugostiteljskih objekata i u zatvorenom delu danas stupa na snagu. Ova odluka podrazumeva i 50 odsto popunjenosti objekta i razdaljinu gostiju od 1,5 – do dva metra, kao i bez muzike. Ova mera podrazumeva i radno vreme ugostiteljskih objekata do 22 časa.

Odluka stupa na snagu u ponoć i biće strogo kontrolisana.

Osim pomenute iskorišćenosti prostora samo do 50 procenata i poštovanja razdaljine između gostiju, odluka Kriznig štaba podrazumeva i da neče biti muzike nakon 18 časova, da je za jednim stolom maksimalan broj gostiju pet I da će ugostiteljski objekti raditi do 22 časa.

U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu, naravno u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće), a zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja. Na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) I obaveza posetioca da nose zaštitne maske.

U otvorenom delu ugostiteljskog objekta korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu, u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće, dok zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja. Između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima, za stolom ne može sedeti više od pet osoba, ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice. Otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine tako što se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra. Nije dozvoljeno produkovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo posle 18 časova.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: