Učenici iz Lovćenca poslali snažnu poruku protiv nasilja

Učenici OŠ “Vuka Karadžić” iz Lovćenca na upečatljiv način obeležili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Učenici OŠ “Vuka Karadžić” iz Lovćenca na upečatljiv način obeležili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra i tog dana je započela globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja na ženama” u kojoj je uključeno više od 100 država širom sveta i preko 1700 raznih organizacija.

Tim povodom su i učenici iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Lovćenca uz podršku učeničkog parlamenta u sastavu Stanka Rudović, Draško Borozan, Anđela Škodrić, Miljan Raičević, Ivana Radovanović, Natalija Vujović i Nikola Apostolovski, uz učešće i Višnje Krivokapić, Mile Banović i Dragoslava Rušitija, kao i uz tehničku podršku Luke Đurovića i Ljiljane Radovanović, a uz koordinisanje pedagogice škole Ljubice Ratković, uputili snažnu i verodostojnu poruku svojim performansom izvedenim na velikom odmoru u petak, 25. novembra.

Dečaci i devojčice su tokom uverljivog performansa odglumili sa kakvim se sve oblicima nasilja žene susreću, i sa uverljivom šminkom kojom su naslikali modrice i sa selotejpom preko usta nosili su značajne poruke „Prekinimo ćutanje“, „Ako ćutiš o njemu, znači da ga podržavaš“, „Sutra možeš biti ti, tvoja mama, tvoja sestra, tvoja ćerka…!“, „Ručak nije bio gotov na vreme. Ja sam kriva.“ „Bila sam na kafi sa prijateljicom. Ja sam kriva.“ „Sve je okej, nisam videla vrata ormana. Ja sam kriva.“….

Nasilje u porodici, partnersko i ne-partnersko nasilje je ozbiljan problem koji u mnogo većoj meri pogađa žene i devojčice. Ono što svaki pojedinac, ali i predstavnici institucija moraju raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike.

Danas u digitalnom dobu nasilje poprima različite oblike, ali nikada ne smemo da zaboravimo da se ni ovaj oblik nasilja ne sme tolerisati i da je to takođe kršenje ljudskih prava.

Stoga je poslata još jedna veoma značajna poruka „STOP nasilju nad ženama, muškarcima, decom, vršnjacima, nastavnicama, nad svima!“

Iz škole su ovim performansom želeli da poruče sledeće:

„Osnažimo svoju svest i pomozimo jedni drugima.

Suprotstavimo se pesnici, mržnji, uvredi… darujmo zagrljaj, razumevanje, osmeh, podršku, ljubav…

Budimo promena koju želimo videti u svetu!“

Hvala učenicima OŠ „Vuk Karažić“ iz Lovćenca na ovim važnim porukama i predstavi koju su izveli i nadamo se da će se i druge škole u Srbiji ugledati na njih i slediti njihov lep primer.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: