U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“

NULL

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup pod nazivom „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“ u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV uz medijsku podršku „Dnevnik- Poljoprivrednik AD“.

Da je poljoprivreda od velikog značaja za privredu Republike Srbije, a samim tim i AP Vojvodine govore rezultati koje je poljoprivreda postigla u prošloj godini uprkos pandemiji izazvanoj Kovidom- 19. Poljoprivreda je u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu imala rast od 4,4 %. Značajan udeo u BDP-u je poljoprivreda 7, 7 % za prva tri kvartala. Statistika pokazuje i da je u 2020. godini ukupna vrednost agrarne spoljnotrgovinske razmene u AP Vojvodini iznosila 2,3 milijarde evra i veća je za 14,7 % u odnosu na 2019. godinu. Izvoz agrara u 2020. u AP Vojvodini veći je za 13,6 % – naglasio je predsednik PKV Boško Vučurević.

Najznačajniji izvozni proizvod agrara je kukuruz, koji čini 24,9 % ukupnog agrarnog izvoza Pokrajine, a učešće APV u izvozu kukuruza iz Republike Srbije je 76%.

Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja istakla je da je važno da se ovakvi skupovi održavaju. U prošloj godini u okviru podsticaja u Upravi za agrarna plaćanja isplaćeno je preko 40 milijardi dinara, od čega je 11 milijardi za podsticaje u ruralnom razvoju. Za 2021. godinu planiramo da nastavimo sa podsticajima kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima istakla je Petrović.

Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istakao je na skupu da je resorni sekretarijat raspisao konkurse putem kojim pruža mogućnost poljoprivrednicima da apliciraju i predstavio ih pojedinačno.

Značajno je što se u Privrednoj komori Vojvodine često organizuju skupovi posvećeni poljoprivredi i mi smo tu da ih podržimo kako bismo našim poljoprivrednicima pružili što više informacija o aktuelnim merama pomoći i konkursima – rekao je Petreš.

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV rekao je pozdravljajući skup da će upravo komora biti tu da na ovakvim skupovima okupi sve one koji mogu da pomognu poljoprivredu – kako bi pružili relevantne informacije kao i same poljoprivrednike.

Na skupu su konkursne i kreditne linije predtavili i Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Jelena Trenkić ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: