Turistički potencijal opštine Žabalj

Na obali Tise, u samom centru Vojvodine nalazi se opština Žabalj, koju čine četiri naseljena mesta: Žabalj, Čurug, Gospođinci i Đurđevo.

Žabalj – mesto bajkovitih predela

Na obali Tise, u samom centru Vojvodine nalazi se opština Žabalj, koju čine četiri naseljena mesta: Žabalj, Čurug, Gospođinci i Đurđevo. Ovo područje bilo je naseljeno još od mlađeg kamenog doba, a postoje brojna svedočenja iz neolita, bronzanog i metalnog doba, te nekropole Kelta i silosi Slovena. Sve ovo govori u prilog tome da je područje opštine, zbog svog plodnog tla, bilo naseljeno vekovima. Ali i po svojim golf-terenima jedinim u Vojvodini, a većim i lepšim od onih u Beogradu. Gostoprimstvo meštana, očaravajuća priroda, aktivan odmor i domaća hrana privlače sve veći broj posetilaca, pa nije iznenađujuće što poslednjih godina u ovoj opštini posebno cveta seoski turizam. Svoju punu ekspanziju je doživeo za vreme korone, kada su ljudi shvatili značaj sela i prirode. A u kakvim to čarima možete uživati u opštini Žabalj?

Park prirode Stara Tisa

Park prirode „Stara Tisa“ nalazi sa desne strane današnjeg toka reke Tise. Obuhvata opštine Bečej, Novi Bečej i Žabalj i protiče kroz poljoprivredno područje velikog rita „Bisernog ostrva“ i vikend naselje na području Velikog Gradišta i Čuruga. Odsecanjem od glavnog toka reke Tise, meandar je očuvao svoje prirodne vrednosti, pre svega kvalitet vode, i postao pogodno mesto za sportski ribolov (bela riba, babuška, šaran, smuđ, deverika), rekeaciju, odmor i razvoj poljoprivrednih kultura.

Park prirode Jegrička

Park prirode Jegrička prolazi kroz četiri opštine: Bačku Palanku, Vrbas, Temerin i Žabalj. Kroz Žabalj, Jegrička ima najduži tok i ovde se smatra najlepšom. Zbog izuzetnih prirodnih karakteristika, Jegrička je stavljena pod zaštitu i proglašena Parkom prirode. Podaci kažu da se ovde nalazi više od 76 biljnih vrsta, 198 vrsta barskih ptica, 20 vrsta riba. Pejsaži prirode privlače sve veći broj posetilaca i turista, željnih prirodnog okruženja, rekreacije, mira i tišine na obali reke. Osim toga, Jegrička ima posebno uređeno kupalište i mesto za pecanje, pa je letnja sezona i te kako aktuelna.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu potiče iz 1858. godine, jer je stari hram za vreme Mađarske revolucije 1848. godine srušen. Crkva je izgrađena po projektu vojnog inženjera Jožefa Kraftai to sa jednim tornjem. Naknadno su podignuta dva niža tornja visine 32 metra koja su sa centralnim, visokim 55 metara, činili celinu. Ikonostas je delo čuvenog slikara Đorđa Krstića. Istorija čuruških zvona je veoma duga i zanimljiva. Godine 1913. naručena su četiri zvona od poznatog livca iz Temišvara, Antona Novotnog. Izlivena su četiri zvona izuzetnog kvaliteta. Prvo i treće zvono su skinuti sa zvonika i predati za ratne svrhe, 1917. godine, po nalogu ratnog ministarstva. Nakon rata su izlivena nova četiri zvona, ali se odmah uočila njihova disharmoničnost, te je pozvan kompozitor Isidor Bajić da oceni kvalitet zvuka i da predlog šta da se učini kako bi se on poboljšao. Nova zvona je izlio novosadski majstor Predrag Jovanović i bila su gotova 24. juna 1931. Zvona su se po prvi put oglasila na Cveti 1934. godine. Veliko zvono sa zvukom „kontra G“ na kome je reljef Svetog Đorđa, smatra se najvećim na Balkanu.

Rođina vetrenjača

Rođina vetrenjača je jedna od nekadašnjih sedam vetrenjača u Čurugu. Napravljenja je u Mađarskoj 1843. godine, gde je kupio neki Čuružan. Preneta je splavom, Tisom do Čuruga. Često je menjala vlasnike, da bi 1913. godine postala vlasništvo porodice Stojšin. Danas vetrenjača nema krila, ali su mehanizam i mlinski kameni očuvani. Iako nema nikakvu namenu, predstavlja svojevrsnu atrakciju za posetioce.

Spomen kompleks Crna ćuprija

Spomen kompleks Crna ćuprija je komemorativni prostor koji se nalazi 10 km od Žablja, na putu od Novog Sada prema Zrenjaninu. Godine 1991. kompleks je proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja. Ovaj spomenik služi svom narodu kao znak sećanja na žrtve fašizma. 1962. godine unutar kompleksa je podignut monumentalni spomenik žrtvama racije, poznat i pod imenom spomenik borbi naroda Šajkaške. Autor spomenika je vajar Jovan Soldatović, a visina zdanja je 9 m.

Put meda i sira

Put meda i sira je jedinstvena ruta koju nudi Turistička organizacija Žabalj. Put zamišljen kao trasa od nekih 30 km, prolazi kroz sva četiri mesta opštine – Žabalj, Čurug, Gospođince i Đurđevo, pristupačan je kako automobilom, autobusom, tako i biciklom. Oni su spojili svoje gostoprimstvo i kulturnu i prirodnu ponudu, povezujući sva četiri mesta u jednu putanju, gde bi posetioci mogli da uživaju u ukusnoj hrani delikatesima iz svih seoskih područja i prirodnim i kulturnim bogtstvima. U suštini jedan jako kvalitetan projekat vredan svake pažnje.
Pored navedenih atrkacija, Žabalj ima još mnogo toga da ponudi, od tradicionalnih restorana, crkava i drugih spomenika kulture pa do prirodnih bogatstava. Zato ako ste voljni da provedete kvaltetan, ispunjen vikend uz dobru hranu, još bolje ljude i neverovatne ravničarske pejsaže, onda bez oklevanja svratite u Žabalj i uživajte u svemu što nude.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: