Tri stvari koje morate da znate o zapošljavanju penzionera

Zapošljavanje penzionera postaje sve češća praksa u našoj državi, a poslodavci su i dalje u nedoumici kada i kako mogu zaposliti penzionisanu osobu.

Zapošljavanje penzionera postaje sve češća praksa u našoj državi, a poslodavci su i dalje u nedoumici kada i kako mogu zaposliti penzionisanu osobu.

Ukoliko i vi razmišljate da zaposlite penzionera, važno je da znate koje penzionere možete da zaposlite i koje uslove morate da ispunite i vi i oni, kako bi zasnivanje radnog odnosa bilo po zakonu.

VRSTA PENZIJE

Pre nego što se odlučite da zaposlite penzionera, morate uzeti u obzir koju vrstu penzije taj penzioner ostvaruje. Zakon u Srbji priznaje tri vrste penzija, odnosno tri vrste prava u vezi sa penzijama. To su: pravo na starosnu i prevremenu penziju, pravo na invalidsku penziju i pravo na porodičnu penziju.

Korisnici porodične penzije mogu da se zaposle samo po ugovoru o delu i po autorskom ugovoru, pri čemu je izuzetno važno da njihova naknada za rad na mesečnom nivou, ne prelazi iznos najniže osnovice osiguranja zaposlenih. Ukoliko se ovo dogodi, oni će izgubiti pravo na isplatu porodične penzije.

Korisnici starosne ( i prevremene) penzije imaju pravo da se zaposle bez ikakvog ograničenja. To znači da mogu da obavljaju neku samostalnu delatnost, ali isto tako i da se angažuju po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru, pri čemu ne gube pravo na istovremeno primanje penzije.

Kada je reč o korisnicima invalidske penzije, iako se smatra da oni ne bi smeli da rade, zakon predviđa da mogu biti angažovani na nekim povremenim poslovima.

PRAVA I OBAVEZE

Obaveza poslodavca je da podnose prijavu za zaposlenog penzionera, Republičkom fondu za penziono i invalidno osiguranje. Osim obaveze da podnese prijavu za osiguranje, poslodavac je u obavezi i da uplaćuje doprinose za zaposlenog penzionera.

Penzioner, korisnik starosne penzije, u slučaju zaposlenja ostvaruju pravo ponovnog određivanja penzije po prestanku ovog radnog odnosa. Ukoliko penzioner bude zaposlen na ovaj način bar godinu dana, što znači da je u tom periodu i osiguran po ovom osnovu, onda on po završetku tog radnog odnosa stiče pravo na ponovno određivanje visine njegove penzije.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE – Prioritetni osnov

Najčešće pitanje u vezi sa zaposlenjem penzionera jeste – ko i po kom osnovu plaća zdravstveno osiguranje penzioneru?

Starim Zakonom o zdravstvenom osiguranju poslodavci nisu bili u obavezi da uplaćuju zdravstveno osiguranje penzionerima, a penzioneri su mogli da biraju po kom osnovu će biti osigurani. Međutim, sa izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2019. godine jasno je definisano, da se zdravstveno osiguranje penzioneru uplaćuje po prioritetnom osnovu i da osiguranje uplaćuje poslodavac. Dakle, osiguranje se uplaćuje po osnovu rada, što znači da je poslodavac taj koji mora da osigura penzionera i da na njegovo platu obračuna ove troškove.

U slučaju kada penzioner posluje kao preduzetnik ili kao osnivač društva ograničene odgovornosti, on će biti zdravstveno osiguran po osnovu penzije.

Ukoliko i vi razmišljate da zaposlite penzionera, više informacija možete dobiti od stručnjaka iz Vizija računovodstva.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: