Svetska nedelja dojenja obeležena i u Novom Sadu

Svetska nedelja dojenja se obeležava svake godine u prvoj nedelji avgusta, u preko 170 zemalja i predstavlja globalnu inicijativu sa ciljem da se ojača društvena svest o značaju i prednostima dojenja.

Svetska nedelja dojenja se obeležava svake godine u prvoj nedelji avgusta, u preko 170 zemalja i predstavlja globalnu inicijativu sa ciljem da se ojača društvena svest o značaju i prednostima dojenja.
Dojenje novorođenčetu pruža najbolji mogući start u životu. Omogućava zdravstvene, nutritivne i emocionalne benefite kako bebama tako i mamama. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Dojenje predstavlja najzdraviji način da se obezbedi zadovoljenje detetovih potreba za pravilnom ishranom. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, beba sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.
Nažalost, globalni trend dojenja je u konstantnom padu. Sve manje beba se hrani isključivo majčinim mlekom. Podaci UNICEF-a za našu zemlju govore da samo 13% majki doji svoje novorođenče. Razlozi za to su različiti, od nedovoljne laktacije pa sve do estetskih razloga.

Analize ukazuju da bi sve veće stope dojenja mogle spasiti živote 820 000 dece svake godine.

Dakle, iako je dojenje prirodan proces, to nije uvek lako. Majkama je potrebna podrška kako za početak, tako i za održavanje dojenja. Kvalifikovane savetodavne službe pomažu da novopečene mame i tate dobiju potrebnu podršku, zajedno sa informacijama, savetima i sigurnošću koja im je potrebna da optimalno neguju svoje bebe. Edukacija može osnažiti žene da prevaziđu izazove koji mogu ometati uspešno dojenje. Savetovanje o dojenju može pomoći majkama da izgrade samopouzdanje poštujući njihove individualne okolnosti i izbore.
Viša medicinska sestra i autorka edicije knjiga “Treba znati” Slađana Crvenkov koja je novosađankama dobro poznata posvom radu i prijatelji iz philipsavent organizovali su tim povodom još jednu u nizu besplatnih edukacija.

Već u ponedeljak je u Eđšeg kulturnoj stanici grada Novog Sada održan besplatan edukativan seminar o dojenju gde su novosađanke i trudnice iz okolnih mesta u Novom Sadu mogle da saznaju sve o dojenju, nauče korisne stvari, usvoje nova znanja i sve to uskoro primene u praksi.

U skladu sa programom i iznenađenjima putem dvočasovne edukacije, Slađana Crvenkov je podelila znanje stečeno u iskustvenom radu dugom skoro 26 godina, predočila prisutnima situacije iz iskustva, dala primere iz prakse i demonstrirala dojenje na modelu. Na samom kraju su nagradnom igrom podeljeni vredni pokloni. Svi prisutni su seminar napustili sa znanjem o faktorima neophodnim za razvoj laktacije, fazama lučenja mleka iz dojki, tehnikama uspešnog podoja i položaja za dojenje, načinima/tehnikama držanja deteta za podrigivanje, izmlazanjem ručno kao i s manuelnom električnom pumpicom, znakovima sitosti bebe bez vaganja, prevenciji nastanka komplikacija na dojkama i još dosta toga.

Na njihovim prethodnim seminarima do sada edukovano je puno budućih roditelja iz Novog Sada i okoline: na radionicama na gradskoj plaži Štrand (preko 20 radionica i prisutnih oko 1500 osoba), na Spensu (oko 1000 osoba) i Kulturnom centru u Katoličkoj Porti (2x 125 do 130 žena). Seminar je bio planiran i dogovoren 2020. godine ali je bio otkazan zbog pandemije.
Moto edukatora ove godine je:” Čovek ima strah od nepoznatog, a još veći strah usled nedovoljnog znanja o nepoznatom. “
Zaštita dojenja ne može biti individualna, već sve ustanove, nevladine organizacije i uopšteno sve strukture na svim nivoima u zajednici moraju dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju stope dojenja. Pored toga, važno je stalno ukazivati na postojanje zakonske regulative kojom se štiti dojenje. Samo zajedničkim snagama možemo postići da što više majki doji svoje dete i da što veći broj beba tako dobije najbolji mogući početak života.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: