Sve veće interesovanje stranaca za nekretnine u Srbiji

NULL

Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije. Veća ponuda nekretnina i atraktivne lokacije čini beogradsku novogradnju privlačnom i strancima. Jeste da oni uglavnom kupuju za gotovinu, ali to povećano interesovanje naravno bankarima nije promaklo, pa su već izašli sa posebnom ponudom stambenih kredita za nerezidente.

Na stanogradnju kovid kriza izgleda nije mnogo uticala – promet nekretnina je prošle godine porastao dva procenta, a obim gradnje oko osam odsto. I cene kvadrata rastu, a tri od četiri prodata stana kupuju se za gotovinu.

Zakonom je regulisano da samo zemlje koje imaju reciprocitet sa Republikom Srbijom, njeni građani mogu biti vlasnici nekretnina u Srbiji. Od zemalja gde ne postoji reciprocitet i gde nije moguća kupovina stanova, to su Makedonija, Iran, Indija…

Nekretnine u inostranstvu najviše kupuju Rusi i Kinezi. Rusi na primer sada i u Srbiji mogu da podignu kredit, pod uslovma sličnim onima koje dobijaju u svojoj zemlji.

Grci imaju program pod nazivom zlatna viza koji garantuje trajno prebivališe onima koji ulože više od 250.000 evra u nekretnine. Amerikanci garantuju trajno prebivališe za kupce nekretnina vrednih milion i više dolara.

 

 

Izvor: RTS

Prijava na newsletter

Pročitajte još: