Sutra se ukida roming na teritoriji Zapadnog Balkana

NULL

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije ukida se, kako je potvrdio pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević, od sutra, 1. jula.

Reč je poslednjoj fazi realizacije sporazuma koji je zaključen pre dve godine u Beogradu. To znači da će se od 1. jula razgovarati, slati SMS poruke i koristiti podaci na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju po identičnim cenama na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Dobrijević je zamolio građane da se, bez obzira na činjenicu da su cene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve pomenute zemlje, pre puta kod svojih operatora informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti. Dobrijević je rekao da je po ugledu na zemlje EU, uvedena politika fer korišćenja. To podrazumeva da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu opetratora iz svoje matične zemlje.

Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korišćenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri meseca. Ukoliko pretežno boravite u nekoj od ovih zemalja, a pretežno ili isključivo koristite kartice srpskog operatora, tada će vas operator opomenuti. Korisnik nakon toga može da koriguje svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming – rekao je Dobrijević.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: