Srpski privrednici od danas se prijavljuju za program pomoći – Ko i kako može da se prijavi

NULL

Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID 19, od danas, 13. aprila, omogućeno je preduzećima da koriste ovu pomoć i podršku, prevaziđu krizu i krenu u dalji razvoj. Vrednost paketa podrške iznosi 608,3 milijarde dinara i prema usvojenim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste ove pogodnosti pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Da bi privrednici ostvarili pomoć države potrebno da urade dve stvari – da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Privatne firme mogu da koriste pomoć pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, pa do dana stupanja na snagu uredbe, nisu smanjivale broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, kao i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se ne odnosi na  banke i druge finansijske institucije. Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine, a izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

U prvih 10 dana maja očekuje se da bude uplaćen prvi minimalac svakom zaposlenom u privatnom sektoru za koji se poslodavac prijavi da bude deo ovog programa. Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30 000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Isplata ide u tri rate – maj, jun i jul.

Velika preduzeća imaće pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle uvođenja vanrednog stanja. Isplata će biti u maju, junu i julu, a preduzeća su dužna da otvore namenski račun, preko koga će im biti uplaćen taj novac. Pravo na korišćenje državne pomoći izgubiće ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Danas će biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti. Država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj. Cilj je da se obezbedi podrška preduzećima za nabavku obrtnih sredstava i podrška za održavanje tekuće likvidnosti radi izmirivanja obaveza nastalih prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu, uz uslov da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost. Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se, kako kje rekao ministar, na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje. Krediti će se odobravati i vraćati u dinarima. Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara, a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara. Maksimalan iznos kredita može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara, za mala pravna lica do 40.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara. Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. marta 2020. godine, s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.

Pojednostavljen je postupak izdavanja dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja, a pripremljeni su i propisi koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica. Država je odlučila da se proces pojednostavi, da traje 17 umesto umesto 77 dana, i umesto da košta i više od 80.000 evra ceo postupak, objave prospekta, prikupljanja svih dokumenata, košta nešto više od 10.000 evra.

Prema podacima Privredne komore Srbije od početka krize, odnosno 9. marta, zaključno sa 6. aprilom ove godine, u blokadi su bila 954 privredna subjekta. Najviše je blokiranih preduzetnika, zatim ostalih privrednih društava, a ukupan iznos blokada je 688,3 miliona dinara. U 1.038 kompanija delimično je obustavljen rad ili su firme smanjile intenzitet rada, 30 odsto njih u potpunosti je obustavilo rad. U tim firmama zaposleno je oko 111. 928 radnika. U poslednjih desetak dana, 5.265 radnika, vraćeno je na posao, kroz ponovno pokretanje proizvodnje i uvođenje smena, a čak su i neke kompanije zaposlile 120 novih radnika zbog povećanog obima posla. 

Uredbu možete pročitati OVDE.

Uputstvo za primenu pročitajte OVDE.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: