Srbija želi da gradi srednje i velike hidroelektrane

NULL

Na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa predstavnicima ruske kompanije “Kvarc- nove tehnologije” moglo se čuti da je saradnja između Srbije i Rusije u saobraćaju veoma dobra, a ruske kompanije su zainteresovane za ulaganja u vodni saobraćaj i obnavljanje rečne flote u Srbiji.

Potpredsednica Mihajlović je istakla da je ministarstvo otvoreno za saradnju u oblasti rudarstva i energetike, ali i da je saradnja bila dobra i u sektoru saobraćaja.

Želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30 odsto energije, dok ostalih 70 odsto dolazi iz termoelektrana. Naš plan investicija u rudarstvu i energetici vredan je preko 10 milijardi evra – rekla je Mihajlović i dodala da je strateški važan sektor u koji se nije ulagalo više od 10 ili 20 godina.

Dmitri Mališev je istakao da je kompanija „Kvarc“, kao jedna od pet najvećih u Rusiji za izgradnju energetskih postrojenja, zainteresovana da uđe na srpsko tržište i radi u Srbiji.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: