Sovembar u Kikindi - najvećem urbanom zimovalištu sova na svetu

Sovembar u Kikindi - najvećem urbanom zimovalištu sova na svetu

Mala ušara ili utina je sova srednje veličine, rasta od 30 do 40 centimetara i težine do 350 grama. Tipična je za evropski kontinent. Lako se prepoznaje po izdignutom perju na vrhu glave koje podseća na uši. Kikinda je dom najveće populacije ušara na svetu. Svake godine od novembra pa sve do proleća, na stotine ušara se gnezdi na drveću u centru ovog banatskog grada. Istraživači iz zemlje i sveta utvrdili su da se radi o najvećoj zimskoj populaciji ovih sova na svetu, koja, u zavisnosti od godine, može da broji i preko 700 jedinki.

Zašto sove zimuju baš u Kikindi? Okolinu ovog mesta čine nepregledne njive, što im pruža neiscrpan izvor miševa i ostalih sitnih glodara kojima se hrane. Osim toga, Vojvodina je retko pošumljena, te drveće u gradovima poput Kikinde pruža sovama zaklon i toplotu. Zime u Kikindi su blage i umerene, pa im takva klima izuzetno prija. Osim toga, sove su ovde zaštićene. Posebnom odlukom kikindskih lokalnih vlasti, zabranjeno je svako oštećivanje legla ili drveća, toliko da se čak ni novogodišnja rasveta ne kači na mestima gde sove imaju gnezda.

Ušare znaju da vrate uslugu: one su korisne za Kikindu iz više razloga. Sove pomažu u kontroli populacije glodara, te tako smanjuju štetu i bolesti koje pacovi i ostali glodari donose. Sove na taj način čiste javne površine – parkove, trgove i ulice Kikinde. Poznat je primer uvođenja populacije sova u Central parku u Njujorku, kako bi se gradske vlasti ovog velegrada izborile sa najezdom pacova.

Osim toga, sove su popularna turistička atrakcija u Kikindi. Ornitolozi, ali i obični turisti, a naročito deca, dolaze u ovaj grad da bi videli sove iz blizine i naučili o njihovoj biologiji. Sam grad Kikinda je prihvatio ovaj trend i svoje turističko brendiranje delom zasniva na sovama. U tom duhu je osmišljena i manifestacija Sovembar, u okviru koje se već više od deset godina na početku zimskog gnežđenja sova organizuje niz edukativnih događaja, predavanja, radionica, izložbi i zabavnih sadržaja vezanih za sove.

Mnogi gradovi u svetu se brendiraju kao turističke destinacije upravo zbog velike populacije životinja, što privlači turiste. Ako se Strazbur u Francuskoj uspešno predstavlja kao prestonica roda, tako i Kikinda može biti svetska prestonica sova.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”