Raiffeisen zainteresovan za Komercijalnu banku

Interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo je pet domaćih i stranih investitora.

Komercijalna banka u Srbiji nalazi se “na radaru” mogućih akvizicija Raiffeisen Bank International (RBI). Ovo je na konferenciji za novinare u Beču rekao direktor RBI Johan Štrobl (Johann Strobl). Otkrio je da se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI i da su posebno interesantne Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobl je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka, ako cena i okruženje budu odgovarali. Objasnio je da uprava prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut.

Tender u maju

Ministar finansija Siniša Mali prošle nedelje je najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine. Beogradski mediji prenose da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora – tri strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru i dva investiciona fonda kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42% vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4%, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima 10%.

Izvor: ekapija / Tajnug

Foto: Facebook / kombank

Prijava na newsletter

Pročitajte još: