Putinci predstavili šarenilo multikulturalnosti u okviru “Miholjskih susreta sela” – Manifestacija koja slavi kulturu, stvaralaštvo i tradiciju

 „Miholjski susreti sela“ naziv je manifestacije koja je osmišljena i realizovana prošle godine, a svoj nastavak dobila je i ove. Održava se od 1. jula do 1. decembra, širom Srbije. Tome svedoči kalendar koji se može pronaći na sajtu Ministarstva za brigu o selu - na spisku su Varvarin, Subotica, Medveđa, Bor i tako dalje, a događaj je održan i u Rumi.

„Miholjski susreti sela“ naziv je manifestacije koja je osmišljena i realizovana prošle godine, a svoj nastavak dobila je i ove. Održava se od 1. jula do 1. decembra, širom Srbije. Tome svedoči kalendar koji se može pronaći na sajtu Ministarstva za brigu o selu – na spisku su Varvarin, Subotica, Medveđa, Bor i tako dalje, a događaj je održan i u Rumi.

Osmi dan oktobra u Putincima je bio rezervisan za izradu predmeta od kukurozovine, recitacije, pevanje, takmičenje u ručnom vezu, izložbu likovnih radova, gastronomske specijalitete, pogače i proizvode od bundeve.
Događaj je tako objedinio promociju nematerijalne i materijalne baštine, afirmaciju negovanja i očuvanja tradicije, ali i kulturno – umetničkog stvaralaštva.

Ispred platoa putinačkog Doma kulture bili su postavljeni štandovi na kojima su se predstavila rumska sela.

Kako prenosi sajt Opštine Ruma, predsednica Opštine Aleksandra Ćirić istakla je da Putinci nisu slučajno odabrani za domaćina “Miholjskih dana”, te da je reč o selu u kojem postoji šarenilo najlepših različitosti, multikulturalnosti i multinacionalnosti.

– Cilj manifestacije je da zaživi društveni zivot na selu. Želimo da zaustavimo migracije sa sela u grad, da pokažemo da zapravo svi mi potičemo sa sela, da negujemo tu tradiciju, taj način zivota, da slavimo porodične i prave vrednosti koje su osnov svega – istakla je.

Dodala je da je Ministarstvo za brigu o selu sa blizu 500.000 dinara finansijski podržalo manifestaciju.

– Odziv je bio više nego odličan: 16 udruženja žena, šest kulturno – umetničkih društava su muzički i folklorno upotpunili program, tekvondo klub “Zmaj” je dao sportsku širinu manifestaciji, predstavili su se uspešni mladi sportisti. Rado bismo i sledeće godine bili domaćini manifestacije – rekao je Branko Mandić, predsednik Saveta Mesne zajednice Putinci.

Ova manifestacija organizuje sa ciljem da se poljoprivrednici, udruženja i meštani predstave, da se povežu jedni sa drugima, ali i da selo domaćin prikaže sve svoje kapacitete i mogućnosti.

Manifestacija će ove godine okupiti blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a očekuje se da će učestvovati oko 150.000 ljudi. Ministarstvo je za ovu namenu izdvojilo 41,3 miliona dinara.

Konkurs za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela” bio je otvoren u martu ove godine. Prema rečima ministra za brigu o selu Milana Krkobabića, prednost na konkursu imala je lokalna samouprava koja je pokrila najviše sela. Tako je pobednik Opština Blace, koja pokriva 39 sela, dok Sremska Mitrovica može da se pohvali sa 25 sela.

Podnosioci prijave bile su jedinice lokalne samouprave, koje su same osmislile program manifestacije koja se odvija na njihovoj teritoriji.

 Foto: Opština Ruma

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: